Digitale cursussen

  • Leer je digitale camera kennen
    Een moderne digitale camera, uitgerust met technische hoogstandjes, vele menu’s, knopjes en afkortingen. Het kan ingewikkeld zijn om de juiste instellingen voor een bepaalde situatie te vinden. Kennis van de mogelijkheden en weten wanneer je die kunt toepassen, geven een foto vaak net dát verschil bij uitzonderlijke situaties of momenten. De automatische stand van je camera geeft vaak een ander resultaat dan je zou willen. Bij deze cursus leer je de functies van je camera kennen, zoals witbalans, sluitersnelheid, belichting, kleurcorrecties, flitsen, het verschil tussen bv. JPG- of RAW-bestanden en welke simpele voorzorgsmaatregelen ervoor zorgen dat je je zeker voelt over je camera en je foto’s meerwaarde geven. Om foto’s naar je hand te zetten zijn de onderwerpen van deze cursus een verhelderende aanvulling op de gebruikershandleiding van jouw camera.

  • RAW foto’s bewerken met `Raw Therapee’
    Op vrijwel alle moderne digitale spiegelreflex camera’s zit bij de kwaliteitsinstellingen, naast JPG, -M, -L etc., ook de instelling ‘RAW’. Foto’s geschoten in ‘RAW’ hebben alle informatie van het beeld in zich opgeslagen, in tegenstelling tot JPG waarbij compressie is gebruikt. Daardoor kan men met ‘RAW’ foto’s in software zoals Raw Therapee, Lightroom of Photoshop nog alle kanten op met het beeld. We gaan in op laden, selecteren, verwerken en bewerken van foto’s, het aanpassen van de witbalans en kleurzweem, exporteren, ruis onderdrukken, verscherpen, tinten, levendigheid, vignettering etc. Alle functies worden besproken en uitgelegd aan de hand van je ‘RAW’ opnames. De cursus heeft Raw Therapee als uitgangspunt, maar Lightroom en de photoshop raw module zijn vergelijkbaar, en hebben ook dezelfde functies. Alle drie de programma’s komen aan bod. Raw Therapee is een open source RAW bewerkingsprogramma, gratis maar toch professioneel: gelijk aan b.v. Adobe Lightroom. Gratis te downloaden op www.rawtherapee.com voor zowel Windows als Apple.


 

Privacy

Het inschrijfformulier zal niet op een andere manier worden gebruikt dan als inschrijving voor een cursus, waarbij alle geldende privacy regels in acht worden genomen.

 

Inschrijven

Je kunt je op de volgende manieren inschrijven:

  1. Via deze pagina door achter de betreffende cursus op de blauwe button met “Inschrijven” te klikken.
  2. Door inlevering van het inschrijfformulier bij Stichting Paraplu in Wilnis.

Download hier het programmaboekje.