Creatieve cursussen

 • Knippen en naaien
  Vindt je het leuk om zelf kleding te maken dan organiseren wij, eens in de 2 weken een knip en naaiavond om met elkaar iets nieuws te creëren. We helpen en leren van elkaar dus: Doe gezellig mee.

 • Schilderen met Materie
  De doelstelling is om je de abstracte schilderkunst met materie en het abstraheren aan te leren. In deze cursus wordt deze methode je aangeleerd. Onder materie wordt verstaan bijv. zand, steen, hout en allerlei verschillende materialen die je aanspreken en waar je mogelijkheden in ziet. Het werk geeft een bepaalde spanning en roept het gevoel op van creativiteit waardoor kleur, vorm en lijn het tot een geheel maken.

 • Met passie schilderen!
  Deze cursus is figuratief als abstract; wat je eigen keuze is. De docent werkt individueel met je. Eventueel kun je werken met materie: dit zijn natuurlijke materialen, die je dan heel simpel naar eigen inzicht en je creativiteit kunt verwerken op doek.

 • Ontdekkingsreis in aquarelleren en tekenen
  Om te leren aquarelleren heb je een beetje lef nodig. Het is een techniek waarbij de verf dun en waterig is en waarbij toevalligheden en ongelukjes soms een rol spelen. Onbedoeld ontstaan hierdoor vaak spectaculaire schilderijen! Ieder nieuw aquarel is een ontdekkingsreis. Er wordt aandacht besteed aan het mengen van kleuren, verschillende aquareltechnieken, het opbouwen van een compositie, perspectief en diepte. In deze cursus ga je al vanaf de eerste les aan de slag met het maken van jouw eigen kunstwerkjes. Wie alleen wil tekenen is ook welkom. Deze cursus wordt om de twee weken gegeven.

 • Vrij schilderen met Acryl (geen olieverf !)
  Computer, mobiele telefoon of tv, even weg ermee! Kom op dinsdagavond schilderen bij de Stichting Paraplu van 20.00 uur tot 22.00 uur. Heb je altijd al eens je hobby “schilderen” willen verbeteren? In deze lessen mag je lekker met je penseel, potlood, sponsje en acrylverf iets leuks gaan maken. Alles valt te leren. Ook al denk je dat je niet goed kunt schilderen dan is dat geen probleem. Als je er maar plezier in hebt! Heb je dat plezier in schilderen reeds gevonden dan kun je in deze cursus wellicht nog nieuwe dingen of technieken leren. Het is een uitdaging om goed te kijken, vooral m.b.t. het maken van een schilderij. Dat kan iedereen leren. Handige tips en veel oefening baart kunst. In deze cursus mag je met de docent overleggen wat je graag wil maken. Heb je zelf een voorbeeld of een leuk idee, misschien doet elke cursist dan wel mee. Kom je er niet helemaal uit dan heeft de docent nog ideeën genoeg.

 • Haken voor beginners
  Haken voor beginners: haken is misschien wel de leukste bezigheid die je kan doen in je vrije tijd. Het is namelijk helemaal niet moeilijk, je kunt er hele leuke dingen mee maken en het is een creatieve bezigheid. Sommige zullen misschien niet weten hoe ze moeten haken, in deze cursus ga ik in 8 stappen uitleggen hoe je moet leren haken Wat heb je nodig? • Haaknaalden • Haak katoen of wol • Meetlint • Schaar Mag eventueel eigen patroon meenemen.

 • Chinees penseel schilderen
  Chinees penseel schilderen is een harmonieuze kunst met vloeiende lijnen, gracieuze contouren en tradionele penseelstreken in aquarelverf. Stap voor stap ontdek je de technieken voor het schilderen van bloemen, vogels, bomen en landschappen. We maken zelfs kennis met enkele Chinese karakters en het verwerken op rijstpapier. Je zult veel plezier beleven aan de vloeiende, spontane stijl van de unieke kunstvorm. Zowel voor beginners als voor gevorderden geschikt.

 • Schilderen met voornamelijk Acryl
  Het plezier van tekenen en schilderen en het maken van een mooi kunstwerk staat in deze cursus voorop. Bij elk onderwerp komen al doende enkele basistechnieken als perspectief, schaduw en licht, indeling van het werk en het suggereren van diepte aan bod. De onderwerpen kunnen variëren van tekenen en schilderen naar model of voorwerpen in het atelier alsook het bestuderen van tekeningen en schilderijen van beroemde kunstenaars. Naast het werken met acryl ben je vrij om ook gebruik te maken van ander materiaal bijv. aquarelverf, pastelkrijt, houtskool of potlood. De cursus is toegankelijk voor zowel beginners als gevorderden.

 • Buiten schilderen
  In de zomermaanden is er gelegenheid om vanuit de Paraplu buiten te gaan schilderen. Onder leiding van de docent gaan we naar eigen waarneming een landschap schilderen of tekenen. De techniek is naar eigen keuze. Zowel aquarel, acryl of houtskool zijn heel goed mogelijk. Deze activiteit is geheel afhankelijk van de weersvoorspellingen. Voorlopig denken wij aan 2 dagen, eind mei en begin juni op donderdag- of zaterdagmiddag. Als het weer het toelaat zou dat kunnen in week 22, 23 of 24. Tegen die tijd krijg je persoonlijk bericht of de activiteit op een van deze dagen plaatsvindt. Vind je het avontuurlijk of gezellig om samen buiten te schilderen, schrijf je dan in. De cursus “buiten schilderen” is voor iedereen toegankelijk.

 • Schilderen in aquarel/acryl
  Schilderen met verschillende materialen en technieken, zowel voor beginners als gevorderden. Je kiest het materiaal dat bij je past, maar iets anders proberen kan altijd!

 • Creatief met Karton en Papier
  Vanaf september start Dinie van Tol op de dinsdagmiddag, eens in de 2 weken, een gezellige middag met papier en karton. Het is de bedoeling dat iedereen zijn eigen materiaal zoals karton, plaatjes en alles wat nodig is om te plakken en te knippen mee neemt. Degene die graag kennis willen maken en geen materiaal hebben, zijn ook van harte welkom, lesmateriaal is aanwezig. De kosten per middag zijn € 2,40 de eventuele materiaalkosten te voldoen aan Dinie. We hopen dat jullie allemaal weer zin in een gezellige middag hebben.


 

Privacy

Het inschrijfformulier zal niet op een andere manier worden gebruikt dan als inschrijving voor een cursus, waarbij alle geldende privacy regels in acht worden genomen.

 

Inschrijven

Je kunt je op de volgende manieren inschrijven:

 1. Via deze pagina door achter de betreffende cursus op de blauwe button met “Inschrijven” te klikken.
 2. Door inlevering van het inschrijfformulier bij Stichting Paraplu in Wilnis.

Je kunt ook eerst nog even hier het programmaboekje van 2022 / 2023 downloaden.