Creatieve cursussen

 • Kleurrijke Schilderkunst
  Van schilderijen met een rustige en landelijke uitstraling tot aan vrolijke en kleurrijke kunst voor je saaie muur! Vind je je huis kaal of heb je zin in een complete make-over wanneer het om decoratie gaat? Een verandering aan de muur kan al veel doen binnen je interieur. Stel je bijvoorbeeld eens voor dat je nu schilderijen aan de muur hebt hangen waar veel blauw in verwerkt is. Je wilt je huis wat warmer qua kleuren maken en besluit de muur te voorzien met schilderwerken waar veel warme kleuren in gebruikt zijn. Dat geeft je woon- of slaapkamer al een totaal andere uitstraling. Af en toe een verandering in huis kan je een nieuw, verfrissend gevoel geven.

 • Schilderen met Acryl beginners en gevorderden
  Het maken van een leuk en interessant schilderij vraagt verschillende vaardigheden waaronder het tekenen van vormen, perspectief en een evenwichtige vlakverdeling. In deze cursus oefenen we dat door voorstudies te maken in houtskool, soms naar waarneming zoals bij een stilleven en soms door het bestuderen van kunstwerken van bekende kunstschilders zoals voor het maken van een portret of een landschap. Het samenstellen van een passend kleurenpalet en de techniek van het aanbrengen van de acrylverf bepalen tenslotte het resultaat.

 • Ontdekkingsreis in aquarelleren en tekenen
  Om te leren aquarelleren heb je een beetje lef nodig. Het is een techniek waarbij de verf dun en waterig is en waarbij toevalligheden en ongelukjes soms een rol spelen. Onbedoeld ontstaan hierdoor vaak spectaculaire schilderijen! Iedere nieuwe aquarel is een ontdekkingsreis. Er wordt aandacht besteed aan het mengen van kleuren, verschillende aquareltechnieken, het opbouwen van een compositie, perspectief en diepte. In deze cursus ga je al vanaf de eerste les aan de slag met het maken van jouw eigen kunstwerkjes. Wie alleen wil tekenen is ook welkom. Deze cursus wordt om de twee weken gegeven.

 • Beginners cursus Aquarel
  In deze cursus maak je kennis met de aquarelverf .Ik laat je zien wat aquarelverf is en welke penselen en papier je hiervoor kunt gebruiken. We behandelen verschillende technieken, zoals de droge techniek en de nat-in-nat techniek. Met diverse tips en trucks leer je stap voor stap hoe je een leuke en mooie aquarel kunt maken. Mijn doel is om je te inspireren om zelf meteen aan de slag te gaan. Ongeacht of je een beginner of al ervaring met aquarel schilderen. Samen gaan we iets moois creëren.

 • Chakra Mandala
  In 7 avonden maken we aan de hand van mandala’s een reis langs alle chakra’s. Chakra’s zijn de energie-motoren van ons lichaam. Iedere les introduceer ik eerst het chakra met bijbehorende thema’s en zullen we gezamenlijk de betreffende mandala opzetten. Het intekenen en/of kleuren doet ieder voor zich waardoor de vorm voor ieder hetzelfde is maar de uitvoering heel persoonlijk. Cursus is om de week, waardoor je thuis de ruimte hebt om de mandala af te maken indien nodig. Aan het eind heb je een prachtige serie chakra-mandala’s!

 • Bronkaarten maken
  Bronkaarten, ook wel zielenkaarten genoemd, zijn een soort kleine visionboards, waarbij je alleen plaatjes gebruikt. Je verzamelt plaatjes die je aanspreken en plakt die op een kaart. Omdat het intuïtief gebeurd is het eindresultaat meestal heel verrassend. Je geeft eigenlijk vorm aan hetgeen wat onbewust aanwezig is. We starten met een kaart voor het nieuwe jaar en zullen de weken erna nog met 3 verschillende thema’s aan de gang gaan.

 • Schilderen in aquarel/acryl
  Schilderen met verschillende materialen en technieken, zowel voor beginners als gevorderden. Je kiest het materiaal dat bij je past, maar iets anders proberen kan altijd!

 • Schilderen met Materie
  De doelstelling is om je de abstracte schilderkunst met materie en het abstraheren aan te leren. Onder materie wordt verstaan bijv. zand, steen, hout en allerlei verschillende materialen die je aanspreken en waar je mogelijkheden in ziet. Het werk geeft een bepaalde spanning en roept het gevoel op van creativiteit waardoor kleur, vorm en lijn het tot een geheel maken.

 • Vrij schilderen met Acryl (geen olieverf!)
  Een schilderij maken omdat je schilderen leuk vindt, maar ook om een gezellige avond te hebben. De docent helpt je graag verder, geeft je handige tips en geeft je les in de omgang met verf en leert je goed kijken naar perspectief en compositie. Ervaring is niet perse nodig. Ga de uitdaging aan!

 • Haken
  De cursus haken is voor iedereen die wil leren haken vanaf stap 1. We leren alle basistechnieken en patroon lezen, dit doen we door gezamenlijk te starten met een eenvoudige opdracht (schaapje haken). Na 3 of 4 lessen heb je alle basistechnieken onder de knie waarna je instaat bent grotere werkstukken te haken. Ook zijn er haaksters welkom die kunnen haken en meer technieken willen leren.

 • Portrettekenen en schilderen
  De eerste lessen starten met het schetsen in houtskool om de juiste vormen en verhoudingen van een gezicht goed te oefenen. Daarna kunnen de cursisten naar eigen keuze van techniek een portret maken in potlood, pastel, aquarel of acryl. De keuze van materialen hangt af van de gekozen techniek. De aankoop van juiste materialen van goede kwaliteit kan na de eerste lessen in overleg met de docent plaatsvinden. De aanschaf van onderstaande benodigdheden zijn echter voor iedere cursist noodzakelijk. Deze workshop is voor zowel beginners als gevorderden te volgen.

 • Van Spijkerbroek naar Tas
  Vind je het zonde om je oude spijkerbroek weg te gooien en lijkt het je leuk om creatief met je handen en duurzaam bezig te zijn. In een klein groep gaan we in 4 lessen van je oude spijkerbroeken een nieuw item maken, dit kan een tas, een vlaggenlijn of een kussenhoes zijn. Zo maken wij de afvalberg iets kleiner en leren we iets nieuws.

 • Knippen en naaien
  Vind je het leuk om zelf kleding te maken, voor je zelf of kinderen/kleinkinderen dan organiseren wij, eens in de 2 weken een knip en naai ochtend om met elkaar iets nieuws te creëren. We helpen en leren van elkaar dus: Doe gezellig mee.

 • Macrame wanddecoratie met uil
  In deze korte cursus leer je de Cordon-knoop en de Weitas-knoop. De uil wordt gemaakt met deze twee verschillende knopen dus zeker geschikt voor beginners.

 • Creatief met Karton en Papier
  Eens in de twee weken op dinsdagmiddag samen gezellig bezig zijn met papier en karton. Naast het kaarten maken, gaan we af en toe iets anders doen met papier en karton. Met voorbeelden en het bijgeleverde materiaal kan iedereen er zijn/haar eigen creativiteit in kwijt. Ook is het mogelijk om met eigen materialen aan de gang te gaan. Degene die graag kennis willen maken en geen materiaal hebben, zijn ook van harte welkom, lesmateriaal is aanwezig. We hopen dat jullie allemaal weer zin in een gezellige middag hebben.

 • Acryl Gieten
  Alcrylgieten is erg leuk om te doen, met verrassende resultaten. Wil je een keer iets anders maken met acrylverf? Probeer dan eens acrylverf te gieten! Acrylverf gieten is een techniek waarmee je verschillende kleuren (verdunde) acrylverf op een doek giet, waar vervolgens hele mooie en abstracte afbeeldingen uit voortkomen. Het is een onvoorspelbare techniek, waardoor je elke keer weer een ander resultaat krijgt. Fouten maken is bijna niet mogelijk! DOE MEE!

 • Mixed Media
  Je leert in deze 3 lessen je creatieve grenzen op te zoeken, dit doe je door te werken met verschillende materialen en technieken. Samen ontdekken we de mogelijkheden van Mixed Media.

 • Volksschilderen
  Volksschilderen is één van de oude vaardigheden die in onze tijd weer volop in de belangstelling staan. De motieven bestaan uit sterk gestileerde bloemen, vogels, vruchten en dieren. “Folk art” Volkskunst kan van elk materiaal of elke techniek worden gemaakt en wordt meestal gekenmerkt door de naïeve stijl, die de traditionele regels van verhoudingen en perspectief negeert. Bekende volkskunst kennen wij uit Staphorst, Hindeloopen.

 • Kennismaking met Aquarelverf/Acrylverf
  Een korte cursus voor diegene die het leuk vinden kennis te maken met aquarel of acrylverf. Je krijgt een korte over het materiaal en de mogelijkheden die er zijn om tot een mooi resultaat te komen. Je mag je eigen materiaal meenemen maar er is ook papier, kwasten en verf aanwezig. Deze kennismakingscursus is bedoeld voor beginners.


 

Privacy

Het inschrijfformulier zal niet op een andere manier worden gebruikt dan als inschrijving voor een cursus, waarbij alle geldende privacy regels in acht worden genomen.

 

Inschrijven

Je kunt je op de volgende manieren inschrijven:

 1. Via deze pagina door achter de betreffende cursus op de blauwe button met “Inschrijven” te klikken.
 2. Door inlevering van het Inschrijfformulier 2024 – 2025 bij Stichting Paraplu in Wilnis.