Creatieve cursussen

 • Creatief met Karton en Papier
  Eens in de twee weken op dinsdagmiddag samen gezellig bezig zijn met papier en karton. Naast het kaarten maken, gaan we af en toe iets anders doen met papier en karton. Met voorbeelden en het bijgeleverde materiaal kan iedereen er zijn/haar eigen creativiteit in kwijt. Ook is het mogelijk om met eigen materialen aan de gang te gaan. Degene die graag kennis willen maken en geen materiaal hebben, zijn ook van harte welkom, lesmateriaal is aanwezig. We hopen dat jullie allemaal weer zin in een gezellige middag hebben.

 • Ontdekkingsreis in aquarelleren en tekenen Groep 1
  Om te leren aquarelleren heb je een beetje lef nodig. Het is een techniek waarbij de verf dun en waterig is en waarbij toevalligheden en ongelukjes soms een rol spelen. Onbedoeld ontstaan hierdoor vaak spectaculaire schilderijen! Ieder nieuw aquarel is een ontdekkingsreis. Er wordt aandacht besteed aan het mengen van kleuren, verschillende aquareltechnieken, het opbouwen van een compositie, perspectief en diepte. In deze cursus ga je al vanaf de eerste les aan de slag met het maken van jouw eigen kunstwerkjes. Wie alleen wil tekenen is ook welkom. Deze cursus wordt om de twee weken gegeven.

 • Ontdekkingsreis in aquarelleren en tekenen Groep 2
  Om te leren aquarelleren heb je een beetje lef nodig. Het is een techniek waarbij de verf dun en waterig is en waarbij toevalligheden en ongelukjes soms een rol spelen. Onbedoeld ontstaan hierdoor vaak spectaculaire schilderijen! Ieder nieuw aquarel is een ontdekkingsreis. Er wordt aandacht besteed aan het mengen van kleuren, verschillende aquareltechnieken, het opbouwen van een compositie, perspectief en diepte. In deze cursus ga je al vanaf de eerste les aan de slag met het maken van jouw eigen kunstwerkjes. Wie alleen wil tekenen is ook welkom. Deze cursus wordt om de twee weken gegeven.

 • Mandala in Zentangle
  In deze cursus gaan we natuur-mandala’s maken door gebruik te maken van de zentangle-techniek. Geen tekentalent? Als dat waar zou zijn, zul je er versteld van staan wat je in de Zentangle-stijl allemaal voor elkaar krijgt. Met watervaste stiften en fineliners ontwerp je de mooiste patronen, soms uit het boek, maar ook door je te laten meenemen in de “flow” en je eigen stijl al werkend te ontdekken. In de laatste lessen kunnen we eventueel kerstkaarten maken.

 • Zendela en lentekriebels
  In deze cursus gaan we natuur-zendela’s maken door gebruik te maken van de zentangle-techniek en laten we ons inspireren door de ontluikende natuur in de lente. Geen tekentalent? Als dat waar zou zijn, zul je er versteld van staan wat je in de Zentangle-stijl allemaal voor elkaar krijgt. Met watervaste stiften en fineliners ontwerp je de mooiste patronen, soms uit het boek, maar ook door je te laten meenemen in de “flow” en je eigen stijl al werkend te ontdekken.

 • Mandala tekenen voor beginners
  Iedereen kan mandala tekenen. Ik leer je in deze cursus wat handvatten, kleurtechnieken en vormen. We zullen 4 verschillende mandala’s maken. Mijn ervaring is dat hij op een avond niet afkomt en dat je hem thuis voltooit.

 • Schilderen met Materie
  De doelstelling is om je de abstracte schilderkunst met materie en het abstraheren aan te leren. In deze cursus wordt deze methode je aangeleerd. Onder materie wordt verstaan bijv. zand, steen, hout en allerlei verschillende materialen die je aanspreken en waar je mogelijkheden in ziet. Het werk geeft een bepaalde spanning en roept het gevoel op van creativiteit waardoor kleur, vorm en lijn het tot een geheel maken.

 • Knippen en naaien
  Vind je het leuk om zelf kleding te maken, voor je zelf of kinderen/kleinkinderen dan organiseren wij, eens in de 2 weken een knip en naaiavond om met elkaar iets nieuws te creëren. We helpen en leren van elkaar dus: Doe gezellig mee.

 • POP-UP Kaarten maken (maak je eigen verhaal)
  Pop-up kaarten (ook wel 3D-kaarten genoemd) zijn op te sturen als b.v. wenskaart of kerstkaart en uitgevouwen zijn het bijzondere creaties. Bij het openen ontvouwt vanzelf een 3D-figuur, zoals een dier, een vaas met bloemen of kerstsfeer. Aan de hand van knippen tekenen en kleuren of eigen plaatjes en siersels maken we onze eigen verhaal.

 • Haken voor beginners
  Haken voor beginners en gevorderden: haken is misschien wel de leukste bezigheid die je kan doen in je vrije tijd. Het is namelijk helemaal niet moeilijk, je kunt er hele leuke dingen mee maken en het is een creatieve bezigheid. Sommige zullen misschien niet weten hoe ze moeten haken, in deze cursus ga ik in 8 stappen uitleggen hoe je moet leren haken. Heb je al meer ervaring, leer je in de cursus meer technieken. Wat heb je nodig? • Haaknaalden • Haak katoen of wol • Meetlint • Schaar Mag eventueel eigen patroon meenemen.

 • Van Spijkerbroek naar Tas
  Ben je op zoek naar wat ritme in de week en lijkt het je leuk om creatief met je handen en duurzaam bezig te zijn. In een klein groep gaan we in 4 lessen van je oude spijkerbroeken een nieuw item maken, dit kan een tas, een vlaggenlijn of een kussenhoes zijn. Zo maken wij de afvalberg iets kleiner en leren we iets nieuws.

 • Schilderen met Acryl beginners en gevorderden
  Het maken van een leuk en interessant schilderij vraagt verschillende vaardigheden waaronder het tekenen van vormen, perspectief en een evenwichtige vlakverdeling. In deze cursus oefenen we dat door voorstudies te maken in houtskool, soms naar waarneming zoals bij een stilleven en soms door het bestuderen van kunstwerken van bekende kunstschilders zoals voor het maken van een portret of een landschap. Het samenstellen van een passend kleurenpalet en de techniek van het aanbrengen van de acrylverf bepalen tenslotte het resultaat.

 • Schilderen in aquarel/acryl
  Schilderen met verschillende materialen en technieken, zowel voor beginners als gevorderden. Je kiest het materiaal dat bij je past, maar iets anders proberen kan altijd!

 • Vrij schilderen met Acryl (geen olieverf!)
  Een schilderij maken omdat je schilderen leuk vindt. Maar ook om een gezellige avond te hebben. De docent helpt je graag verder, geeft je handige tips en geeft je les in de omgang met verf en leert je goed kijken naar perspectief en compositie. Ervaring is niet perse nodig. Ga de uitdaging aan!


 

Privacy

Het inschrijfformulier zal niet op een andere manier worden gebruikt dan als inschrijving voor een cursus, waarbij alle geldende privacy regels in acht worden genomen.

 

Inschrijven

Je kunt je op de volgende manieren inschrijven:

 1. Via deze pagina door achter de betreffende cursus op de blauwe button met “Inschrijven” te klikken.
 2. Door inlevering van het inschrijfformulier bij Stichting Paraplu in Wilnis.

Je kunt ook eerst nog even hier het programmaboekje van 2023 / 2024 downloaden.