Creatieve cursussen

 • Knippen en naaien
  Eenieder is vrij om tijdens deze cursus een bepaald kledingstuk te maken. Of dat nu een Oma is die kinderkleding maakt (met verrassend leuke resultaten), of je maakt voor jezelf een shirt, pantalon of japon of, en dat zijn de doorzetters, die zelfs een colbertjasje of mantel maken. De docent laat je niet in de kou staan. Zij is coupeuse en samen met haar maken we de kledingstukken tot een prachtig resultaat. Je dient wel zelf je naaimachine mee te nemen, er is bij de Paraplu wel een lockmachine beschikbaar. Patronen zijn aanwezig maar je kunt ook altijd in overleg met de docente uw eigen patroon meenemen. We knippen de kleding en met instructie kan je thuis verder werken. In een gemoedelijke sfeer vliegt de tijd door de vingers.

 • Ontdekkingsreis in aquarelleren en tekenen
  Om te leren aquarelleren heb je een beetje lef nodig. Het is een techniek waarbij de verf dun en waterig is en waarbij toevalligheden en ongelukjes soms een rol spelen. Onbedoeld ontstaan hierdoor vaak spectaculaire schilderijen! Ieder nieuw aquarel is een ontdekkingsreis. Er wordt aandacht besteed aan het mengen van kleuren, verschillende aquareltechnieken, het opbouwen van een compositie, perspectief en diepte. In deze cursus ga je al vanaf de eerste les aan de slag met het maken van jouw eigen kunstwerkjes. Wie alleen wil tekenen is ook welkom. Deze cursus wordt om de twee weken gegeven.

 • Schilderen Acrylverf
  Deze cursus is geschikt zowel voor beginners als gevorderden. Aan de hand van verschillende onderwerpen/voorbeelden wordt er gewerkt met acrylverf. Tijdens deze cursus ontdek je de vele mogelijkheden die acrylverf te bieden heeft. Er wordt in deze cursus regelmatig aandacht besteed aan compositie, diepte, perspectief, schetsen en tekenen. Wil je liever werken met aquarel of pastel dan is dit ook mogelijk.

 • Vrij schilderen met Acryl (geen olieverf !)
  Computer, mobiele telefoon of tv, even weg ermee! Kom op dinsdagavond schilderen bij de Stichting Paraplu van 20.00 uur tot 22.00 uur. Heb je altijd al eens je hobby “schilderen” willen verbeteren? In deze lessen mag je lekker met je penseel, potlood, sponsje en acrylverf iets leuks gaan maken. Alles valt te leren. Ook al denk je dat je niet goed kunt schilderen dan is dat geen probleem. Als je er maar plezier in hebt! Heb je dat plezier in schilderen reeds gevonden dan kun je in deze cursus wellicht nog nieuwe dingen of technieken leren. Het is een uitdaging om goed te kijken, vooral m.b.t. het maken van een schilderij. Dat kan iedereen leren. Handige tips en veel oefening baart kunst. In deze cursus mag je met de docent overleggen wat je graag wil maken. Heb je zelf een voorbeeld of een leuk idee, misschien doet elke cursist dan wel mee. Kom je er niet helemaal uit dan heeft de docent nog ideeën genoeg.

 • Schilderen met Materie
  De doelstelling is om je de abstracte schilderkunst met materie en het abstraheren aan te leren. In deze cursus wordt deze methode je aangeleerd. Onder materie wordt verstaan bijv. zand, steen, hout en allerlei verschillende materialen die je aanspreken en waar je mogelijkheden in ziet. Het werk geeft een bepaalde spanning en roept het gevoel op van creativiteit waardoor kleur, vorm en lijn het tot een geheel maken.

 • Met passie schilderen!
  Deze cursus is figuratief als abstract; wat je eigen keuze is. De docent werkt individueel met je. Eventueel kun je werken met materie: dit zijn natuurlijke materialen, die je dan heel simpel naar eigen inzicht en je creativiteit kunt verwerken op doek.

 • Schilderen in aquarel/acryl
  Schilderen met verschillende materialen en technieken, zowel voor beginners als gevorderden. Je kiest het materiaal dat bij je past, maar iets anders proberen kan altijd!

 • Portrettekenen en schilderen
  De eerste lessen starten met het schetsen in houtskool om de juiste vormen en verhoudingen van een gezicht goed te oefenen. Daarna kunnen de cursisten naar eigen keuze van techniek een portret maken in potlood, pastel, aquarel of acryl. De keuze van materialen hangt af van de gekozen techniek. De aankoop van juiste materialen van goede kwaliteit kan na de eerste lessen in overleg met de docent plaatsvinden. De aanschaf van onderstaande benodigdheden zijn echter voor iedere cursist noodzakelijk. Deze workshop is voor zowel beginners als gevorderden te volgen.

 • Mandala tekenen in zwart-wit
  In deze workshop gaan we op een creatieve wijze bloemen, planten en dieren tekenen met potlood en fine-liner. De motieven uit de natuur zijn dus de basis van onze tekeningen. We laten ons o.a. inspireren door Antoni Gaudi, een kunstenaar die ook de natuur als basis van zijn werk gebruikte. Met een fantasierijk lijnenspel gaan we een natuur-mandala samenstellen. In de laatste lessen kunnen we een kerst-mandala tekenen, ook zeer geschikt als digitale kaart. Deze workshop is voor zowel beginners als gevorderden bestemd.

 • Landschap in aquarel en inkt
  In deze workshop komen enkele belangrijke basiselementen van landschapstekenen aan bod. Aan de hand van voorbeelden en eigen foto’s leren wij een landschap schilderen in aquarel, gebruikmakend van verschillende technieken o.a. aquarel in combinatie met inkt. Deze workshop is geschikt voor zowel beginners als gevorderden.

 • Buiten schilderen
  In de zomermaanden is er gelegenheid om vanuit de Paraplu buiten te gaan schilderen. Onder leiding van de docent gaan we naar eigen waarneming een landschap schilderen of tekenen. De techniek is naar eigen keuze. Zowel aquarel, acryl of houtskool zijn heel goed mogelijk. Deze activiteit is geheel afhankelijk van de weersvoorspellingen. Voorlopig denken wij aan 2 dagen, eind mei en begin juni op donderdag- of zaterdagmiddag. Als het weer het toelaat zou dat kunnen in week 22, 23 of 24. Tegen die tijd krijg je persoonlijk bericht of de activiteit op een van deze dagen plaatsvindt. Vind je het avontuurlijk of gezellig om samen buiten te schilderen, schrijf je dan in. De cursus “buiten schilderen” is voor iedereen toegankelijk.

 • Schilderen met voornamelijk Acryl
  Aan de hand van verschillende onderwerpen wordt er voornamelijk gewerkt met acrylverf. Tijdens deze cursus ontdek je de vele mogelijkheden die acrylverf te bieden heeft. Er wordt ook geregeld aandacht besteed aan schetsen en tekenen en theoretische aspecten zoals anatomie bij portret en figuurtekenen en perspectief. Je wordt begeleid bij het werken met het door jouw gekozen materiaal. Naast werken met acryl ben je vrij om ook eens een ander materiaal uit te proberen, bijv. aquarelverf, pastelkrijt, olieverf etc. De cursus is toegankelijk voor zowel beginners als gevorderden.

 • Macrame
  Macramé is echt veel eenvoudiger als dat het lijkt. Om je op weg te helpen in de eerste stappen van de macramé wereld, leer je in deze cursus macramé basis knopen. Met deze basisknopen kun je eigenlijk alle patronen volgen die er op internet te vinden zijn, handig toch! Om een macramé project te beginnen heb je niet veel meer nodig dan garen, wat dik of dun kan zijn. Werk je met dikker garen, ben je heel snel op weg, met dunner garen duurt een groot project wat langer. Kies hierbij wat bij je project past, maar daarover later meer. Macramé is een ouderwetse techniek, die nu weer helemaal hip is! Plantenhangers, wandkleden, dromenvangers noem maar op, macramé is een hele veelzijdige techniek. Superleuk dus om snel te beginnen met je eerste macramé project en voor je het weet ben je een echte macramé master!

 • Haken en Breien
  Haken en breien voor beginners: haken en breien is misschien wel de leukste bezigheid die je kan doen in je vrije tijd. Het is namelijk helemaal niet moeilijk, je kunt er hele leuke dingen mee maken en het is een creatieve bezigheid. Sommige zullen misschien niet weten hoe ze moeten haken of breien, in deze cursus ga ik in 8 stappen uitleggen hoe je moet leren haken of breien. Wat heb je nodig? • Haaknaalden, breinaalden set • Haak of breigaren, katoen of wol • Meetlint • Schaar Mag eventueel eigen patroon meenemen.


 

Privacy

Het inschrijfformulier zal niet op een andere manier worden gebruikt dan als inschrijving voor een cursus, waarbij alle geldende privacy regels in acht worden genomen.

 

Inschrijven

Je kunt je op de volgende manieren inschrijven:

 1. Via deze pagina door achter de betreffende cursus op de blauwe button met “Inschrijven” te klikken.
 2. Door inlevering van het inschrijfformulier bij Stichting Paraplu in Wilnis.

Download hier het programmaboekje.