Creatieve cursussen

 • Patchwork en Quilten
  Er worden verschillende soorten patchwork gemaakt. Deze activiteit is voor beginners en gevorderden.

 • Knippen en naaien
  Eenieder is vrij om tijdens deze cursus een bepaald kledingstuk te maken. Of dat nu een Oma is die kinderkleding maakt (met verrassend leuke resultaten), of je maakt voor jezelf een shirt, pantalon of japon of, en dat zijn de doorzetters, die zelfs een colbertjasje of mantel maken. De docent laat je niet in de kou staan. Zij is coupeuse en samen met haar maken we de kledingstukken tot een prachtig resultaat. Je dient wel zelf je naaimachine mee te nemen, er is bij de Paraplu wel een lockmachine beschikbaar. Patronen zijn aanwezig maar je kunt ook altijd in overleg met de docente uw eigen patroon meenemen. We knippen de kleding en met instructie kan je thuis verder werken. In een gemoedelijke sfeer vliegt de tijd door de vingers.

 • Ontdekkingsreis in aquarelleren en tekenen
  Om te leren aquarelleren heb je een beetje lef nodig. Het is een techniek waarbij de verf dun en waterig is en waarbij toevalligheden en ongelukjes soms een rol spelen. Onbedoeld ontstaan hierdoor vaak spectaculaire schilderijen! Ieder nieuw aquarel is een ontdekkingsreis. Er wordt aandacht besteed aan het mengen van kleuren, verschillende aquareltechnieken, het opbouwen van een compositie, perspectief en diepte. In deze cursus ga je al vanaf de eerste les aan de slag met het maken van jouw eigen kunstwerkjes. Wie alleen wil tekenen is ook welkom. Deze cursus wordt om de twee weken gegeven.

 • Schilderen Acrylverf
  Deze cursus is geschikt zowel voor beginners als gevorderden. Aan de hand van verschillende onderwerpen/voorbeelden wordt er gewerkt met acrylverf. Tijdens deze cursus ontdek je de vele mogelijkheden die acrylverf te bieden heeft. Er wordt in deze cursus regelmatig aandacht besteed aan compositie, diepte, perspectief, schetsen en tekenen. Wil je liever werken met aquarel of pastel dan is dit ook mogelijk.

 • Vrij schilderen met Acryl (geen olieverf !)
  Computer, mobiele telefoon of tv, even weg ermee! Kom op dinsdagavond schilderen bij de Stichting Paraplu van 20.00 uur tot 22.00 uur. Heb je altijd al eens je hobby “schilderen” willen verbeteren? In deze lessen mag je lekker met je penseel, potlood, sponsje en acrylverf iets leuks gaan maken. Alles valt te leren. Ook al denk je dat je niet goed kunt schilderen dan is dat geen probleem. Als je er maar plezier in hebt! Heb je dat plezier in schilderen reeds gevonden dan kun je in deze cursus wellicht nog nieuwe dingen of technieken leren. Het is een uitdaging om goed te kijken, vooral m.b.t. het maken van een schilderij. Dat kan iedereen leren. Handige tips en veel oefening baart kunst. In deze cursus mag je met de docent overleggen wat je graag wil maken. Heb je zelf een voorbeeld of een leuk idee, misschien doet elke cursist dan wel mee. Kom je er niet helemaal uit dan heeft de docent nog ideeën genoeg.

 • Schilderen met Materie
  De doelstelling is om je de abstracte schilderkunst met materie en het abstraheren aan te leren. In deze cursus wordt deze methode je aangeleerd. Onder materie wordt verstaan bijv. zand, steen, hout en allerlei verschillende materialen die je aanspreken en waar je mogelijkheden in ziet. Het werk geeft een bepaalde spanning en roept het gevoel op van creativiteit waardoor kleur, vorm en lijn het tot een geheel maken.

 • Met passie schilderen!
  Deze cursus is figuratief als abstract; wat je eigen keuze is. De docent werkt individueel met je. Eventueel kun je werken met materie: dit zijn natuurlijke materialen, die je dan heel simpel naar eigen inzicht en je creativiteit kunt verwerken op doek.

 • Schilderen in aquarel/acryl
  Schilderen met verschillende materialen en technieken, zowel voor beginners als gevorderden. Je kiest het materiaal dat bij je past, maar iets anders proberen kan altijd!

 • Portrettekenen en schilderen
  De eerste lessen starten met het schetsen in houtskool om de juiste vormen en verhoudingen van een gezicht goed te oefenen. Daarna kunnen de cursisten naar eigen keuze van techniek een portret maken in potlood, pastel, aquarel of acryl. De keuze van materialen hangt af van de gekozen techniek. De aankoop van juiste materialen van goede kwaliteit kan na de eerste lessen in overleg met de docent plaatsvinden. De aanschaf van onderstaande benodigdheden zijn echter voor iedere cursist noodzakelijk. Deze workshop is voor zowel beginners als gevorderden te volgen.

 • Mandala tekenen in zwart-wit
  In deze workshop gaan we op een creatieve wijze bloemen, planten en dieren tekenen met potlood en fine-liner. De motieven uit de natuur zijn dus de basis van onze tekeningen. We laten ons o.a. inspireren door Antoni Gaudi, een kunstenaar die ook de natuur als basis van zijn werk gebruikte. Met een fantasierijk lijnenspel gaan we een natuur-mandala samenstellen. In de laatste lessen kunnen we een kerst-mandala tekenen, ook zeer geschikt als digitale kaart. Deze workshop is voor zowel beginners als gevorderden bestemd.

 • Landschap in aquarel en inkt
  In deze workshop komen enkele belangrijke basiselementen van landschapstekenen aan bod. Aan de hand van voorbeelden en eigen foto’s leren wij een landschap schilderen in aquarel, gebruikmakend van verschillende technieken o.a. aquarel in combinatie met inkt. Deze workshop is geschikt voor zowel beginners als gevorderden.

 • Buiten schilderen
  In de zomermaanden is er gelegenheid om vanuit de Paraplu buiten te gaan schilderen. Onder leiding van de docent gaan we naar eigen waarneming een landschap schilderen of tekenen. De techniek is naar eigen keuze. Zowel aquarel, acryl of houtskool zijn heel goed mogelijk. Deze activiteit is geheel afhankelijk van de weersvoorspellingen. Voorlopig denken wij aan 2 dagen, eind mei en begin juni op donderdag- of zaterdagmiddag. Als het weer het toelaat zou dat kunnen in week 22, 23 of 24. Tegen die tijd krijg je persoonlijk bericht of de activiteit op een van deze dagen plaatsvindt. Vind je het avontuurlijk of gezellig om samen buiten te schilderen, schrijf je dan in. De cursus “buiten schilderen” is voor iedereen toegankelijk.

 • Schilderen met voornamelijk Acryl
  Aan de hand van verschillende onderwerpen wordt er voornamelijk gewerkt met acrylverf. Tijdens deze cursus ontdek je de vele mogelijkheden die acrylverf te bieden heeft. Er wordt ook geregeld aandacht besteed aan schetsen en tekenen en theoretische aspecten zoals anatomie bij portret en figuurtekenen en perspectief. Je wordt begeleid bij het werken met het door jouw gekozen materiaal. Naast werken met acryl ben je vrij om ook eens een ander materiaal uit te proberen, bijv. aquarelverf, pastelkrijt, olieverf etc. De cursus is toegankelijk voor zowel beginners als gevorderden.

 • Macramé
  Macramé is echt veel eenvoudiger als dat het lijkt. Om je op weg te helpen in de eerste stappen van de macramé wereld, leer je in deze cursus macramé basis knopen. Met deze basisknopen kun je eigenlijk alle patronen volgen die er op internet te vinden zijn, handig toch! Om een macramé project te beginnen heb je niet veel meer nodig dan garen, wat dik of dun kan zijn. Werk je met dikker garen, ben je heel snel op weg, met dunner garen duurt een groot project wat langer. Kies hierbij wat bij je project past, maar daarover later meer. Macramé is een ouderwetse techniek, die nu weer helemaal hip is! Plantenhangers, wandkleden, dromenvangers noem maar op, macramé is een hele veelzijdige techniek. Superleuk dus om snel te beginnen met je eerste macramé project en voor je het weet ben je een echte macramé master!

 • Haken
  Haken voor beginners: haken is misschien wel de leukste bezigheid die je kan doen in je vrije tijd. Het is namelijk helemaal niet moeilijk, je kunt er hele leuke dingen mee maken en het is een creatieve bezigheid. Sommige zullen misschien niet weten hoe ze moeten haken, in deze blog ga ik in 8 stappen uitleggen hoe je moet leren haken. Wat heb je nodig? • Haaknaalden set • Haakgaren, katoen of wol • Meetlint • Schaar

 • Breien
  Breien is helemaal hip en trendy. Iedereen wil leren breien om zelf de leukste creaties te kunnen maken. Breien is ook heel ontspannend. Bovendien kun je je breiwerk bijna overal mee naar toe nemen om even lekker te kunnen werken waar je maar wilt. Breien kun je op verschillende manieren leren. Het kan zijn dat iemand je helpt en je voordoet hoe het moet. Maar je kunt het ook jezelf aanleren. Om te beginnen heb je breinaalden en breiwol nodig. Wanneer je begint met breien kun je het beste beginnen met een niet al te dunne draad. Begin ook niet direct met een hele dure bol wol, je eerste breiwerk zal niet direct je beste breiwerk worden.

 • Upcyclen, een nieuw leven voor je oude kleding
  Upcyclen, een nieuwe functie geven. Gebruikte kleding is goed voor de portemonnee en goed voor het milieu. Je kunt denken aan het repareren van kleding, maar ook het mooier maken of zelfs onherkenbaar veranderen. Het jurkje dat niet meer past, de spijkerbroek waar je gaten in wilt maken. Kijk eens goed rond in je kledingkast, of in die van iemand anders, om dát item te vinden waar je je eigen stempel op wil drukken en het zo te veranderen dat het letterlijk bij je past.

Digitale cursussen

 • Leer je digitale camera kennen
  Een moderne digitale camera, uitgerust met technische hoogstandjes, vele menu’s, knopjes en afkortingen. Het kan ingewikkeld zijn om de juiste instellingen voor een bepaalde situatie te vinden. Kennis van de mogelijkheden en weten wanneer je die kunt toepassen, geven een foto vaak net dát verschil bij uitzonderlijke situaties of momenten. De automatische stand van je camera geeft vaak een ander resultaat dan je zou willen. Bij deze cursus leer je de functies van je camera kennen, zoals witbalans, sluitersnelheid, belichting, kleurcorrecties, flitsen, het verschil tussen bv. JPG- of RAW-bestanden en welke simpele voorzorgsmaatregelen ervoor zorgen dat je je zeker voelt over je camera en je foto’s meerwaarde geven. Om foto’s naar je hand te zetten zijn de onderwerpen van deze cursus een verhelderende aanvulling op de gebruikershandleiding van jouw camera.

 • RAW foto’s bewerken met `Raw Therapee’
  Op vrijwel alle moderne digitale spiegelreflex camera’s zit bij de kwaliteitsinstellingen, naast JPG, -M, -L etc., ook de instelling ‘RAW’. Foto’s geschoten in ‘RAW’ hebben alle informatie van het beeld in zich opgeslagen, in tegenstelling tot JPG waarbij compressie is gebruikt. Daardoor kan men met ‘RAW’ foto’s in software zoals Raw Therapee, Lightroom of Photoshop nog alle kanten op met het beeld. We gaan in op laden, selecteren, verwerken en bewerken van foto’s, het aanpassen van de witbalans en kleurzweem, exporteren, ruis onderdrukken, verscherpen, tinten, levendigheid, vignettering etc. Alle functies worden besproken en uitgelegd aan de hand van je ‘RAW’ opnames. De cursus heeft Raw Therapee als uitgangspunt, maar Lightroom en de photoshop raw module zijn vergelijkbaar, en hebben ook dezelfde functies. Alle drie de programma’s komen aan bod. Raw Therapee is een open source RAW bewerkingsprogramma, gratis maar toch professioneel: gelijk aan b.v. Adobe Lightroom. Gratis te downloaden op www.rawtherapee.com voor zowel Windows als Apple.

DD

  Talen

  • Spaans voor Beginners
   Deze cursus is bedoeld voor diegenen die al een klein beetje kennis hebben van het Spaans. In deze cursus leren we de basis van begrijpend lezen, schrijven, de grammatica, praten en luisteren in de Spaanse taal, zodat je je in de vakantie bijv. in een winkel, restaurant of andere situatie verstaanbaar kunt maken, vragen kunt stellen, begrijpen wat je leest en wat er gezegd wordt. Op een gezellige manier leer je de taal met behulp van teksten, muziek en liedjes en maak je kennis met de Spaanse cultuur, eetgewoontes en gebruiken van het land.

  • Spaans voor Gevorderden
   Deze cursus is bestemd voor diegenen die een basiscursus Spaans hebben gevolgd en al enige kennis van het Spaans hebben. Voor deze cursus gebruiken we het lesboek en het werkboek: ‘Caminos dos van Intertaal’. Het accent van deze cursus ligt op conversatie, het praten over en vragen stellen over thema’s en teksten van het boek en grammatica. Aan de hand van muziek, liedjes en teksten maak je kennis met de Spaanse cultuur, eetgewoontes en gebruiken van het land.

  • Engels Spreekvaardigheid: ‘Tell me’!
   Tijdens deze cursus gaan we met elkaar praten in het Engels over allerlei onderwerpen o.a. aan de hand van het spel “Tell me!” Dit is een door de docente zelfgemaakte Engelse variant van de “Kletspot” waarbij cursisten om de beurt een kaart krijgen met een vraag die uiteraard in het Engels beantwoord moet worden of doorgespeeld kan worden naar een medecursist. Ook gaan we de inhoud van korte Nederlandse stukjes uit tijdschriften, kranten of van internet proberen aan elkaar in het Engels over te brengen. Dit doen we aan de hand van de vragen: Who? Did what? Why? When? What happened? Lijkt het je wat om op deze manier je toch iets weggezakte Engels op te frissen? Schrijf je dan in voor deze cursus!

  • Engels voor beginners vervolg
   Tijdens deze cursus worden aan de hand van oefeningen en leesteksten uit het boek ’Great’ actuele onderwerpen behandeld. Denk daarbij aan: boodschappen doen, het reserveren van een hotel, een gesprek over jezelf, hoe vind je de weg, situatie in een winkel, hoe bestel je iets in een restaurant, vrije tijd, vakantie, schrijven van mails en telefoongesprekken. Deze oefeningen zijn bedoeld om een redelijk inzicht te krijgen in de schrijfwijze. Verder worden er regelmatig teksten gemaakt over een bepaald onderwerp. De bedoeling hiervan is om goede zinnen te maken en je woordenschat te vergroten. Als laatste onderdeel is er het spreekvaardigheidsgedeelte waarbij we elkaar vragen stellen over een bepaalde situatie. Denk daarbij aan: een reservering, waar je woont, het weer en dergelijke. De bedoeling van deze cursus is om in een ontspannen sfeer Engels te leren.

  • Frans Beginners Plus
   Deze cursus is bedoeld voor zowel beginners als licht gevorderden. De materie wordt afgestemd op de cursisten. Aan de hand van een cursusboek, in overleg met de docent aan te schaffen, leren we de basiskennis van de mooie bloemrijke Franse taal. Tijdens de cursus zal ook aandacht besteed worden aan de juiste uitspraak zodat je aan het eind van de cursus in dagelijkse voorkomende situaties zoals winkelen, in een restaurant, een hotel/pension bespreken en dergelijke, eenvoudig kunt communiceren.

  • Nederlands
   Is het je ook wel eens opgevallen dat je soms denkt: Wanneer zeg je leggen of liggen, kunnen of kennen en zo zijn er nog tal van voorbeelden te noemen. Misschien heb je het ooit vroeger wel eens geleerd maar is het allemaal weggezakt en vind je het toch wel belangrijk om je eigen taal goed te kunnen spreken. Deze cursus is bedoeld om in een gezellige sfeer het Nederlands weer wat op te halen maar is ook bedoeld voor anderstalige Nederlanders die de Nederlandse taal wat beter willen leren begrijpen. Eventueel kan in onderling overleg met een boek gewerkt worden. Op een eenvoudige en ontspannen manier leer je de juiste vormen en zinnen te maken en leer je ook enigszins de achtergrond van de Nederlandse taal.

  • Duits
   Ga je graag naar Duitsland op vakantie of gewoon voor gezellig winkelen? Heb je moeite met de taal? Wil je ook niet voor gek staan? Dan is deze basiscursus Duits helemaal voor jou. In deze cursus leer je veel basisvaardigheden van de Duitse taal zoals: • hoe je de klanken moet uit spreken (tongval) • de zinsopbouw • elkaar begroeten • gewone conversatie met de verkoper – receptioniste – ober • en nog veel meer ……. Gemotiveerd? Wacht niet langer en schrijf je direct in!

  Ontspannings activiteiten

  • Mondharmonicaclub ‘De Oude Klanken’
   De mondharmonicaclub bestaat sinds 1986. Men hoeft geen kennis van noten te hebben om deel te nemen aan deze cursus. Wekelijks vindt er ondersteuning plaats bij het leren bespelen van de mondharmonica. Ons uitgebreide repertoire bestaat niet alleen uit evergreens en toppers uit het verleden, maar ook uit bekende songs van deze tijd. Onze muziek, vaak tweestemmig uitgevoerd, wordt behalve door een grote groep gezellige mondharmonicaspelers ondersteund door een combo. Wij verzorgen optredens in wooncentrums, verpleeghuizen, ouderenbonden, voor de Zonnebloem, bij speciale gelegenheden enz.

  • Biljarten
   Er wordt o.l.v. een spelleider gebiljart. Iedereen die kan biljarten, kan zich inschrijven en is verzekerd van een gezellige middag.

  • Klaverjassen
   Een gezellige middag met klaverjassen. In de winter wordt er ook een competitie gehouden. Er zijn altijd kleine prijzen te winnen. Kom gezellig meedoen!

  • Bridgen
   Voor iedereen die een cursus bridgen heeft gevolgd en speelervaring heeft, is dit een geschikte avond om mee te bridgen.

  • Stijldansen voor paren
   In deze cursus kun je leren stijldansen… of in het verleden geleerde dansen ophalen en uitbreiden. Vaak heeft een van de partners ooit dansen geleerd en de ander niet; voor wie nog niet eerder dansles heeft gehad beginnen we met de basispassen. Elk paar danst op zijn eigen niveau en wordt hierin door ons begeleid. Tijdens de les is er een korte pauze, en ook na de les is er nog even tijd voor een drankje en een praatje. De nadruk ligt op een gezellige dansavond waarbij dansen niet alleen plezier voor twee is maar voor de hele club. Een prima manier om de winter door te komen en het geeft nog een gezonde lichaamsbeweging ook!

  • Kennismaking met Golf
   In deze cursus maakt je onder leiding van de golfleraren Jacques en Frits kennis met de golfsport. Wie wil dat nu niet? Bewegen en genieten in een geweldige omgeving. Je krijgt in 5 lessen de beginselen van de golfsport onder de knie. Je zult gegrepen worden door het plezier dat deze sport voor jong en oud met zich meebrengt. Begin nu met bewegen en pak deze kans! Je zult versteld staan van het plezier wat je beleeft.

  • Inloop- en ontspanningsmiddag
   Dit is een ontmoetings-/ gezelligheidsmiddag voor elk wat wils. Tijdens deze middag kun je kaarten, biljarten, darten, schaken, dammen, mahjong etc. of je komt gewoon een praatje maken.

  • Ringtraining voor alle toy rassen
   De ringtraining is er op gericht om je te leren je hond zo goed mogelijk voor te brengen in de ring. Hiervoor worden tijdens de trainingen vaak de situatie in de ring zo goed mogelijk nagebootst. Er wordt o.a. geoefend op: • Gangwerk tonen door een rondje te lopen in de ring, in een driehoek en op en neer. • Na het lopen je hond in stand zetten, aandacht vragen zodat de hond blijft staan • Kleine rassen worden op de tafel bekeken door de keurmeester zoals bv. tandjes kijken en betast om te kijken of de bouw goed is van de hond • We geven tips over kleding die je aan kan doen op een show. (bv geen zwarte kleding als je een zwarte hond hebt) • Wat nemen we mee naar show • Welke kwalificaties kan je behalen Het is handig om zo vroeg mogelijk met ringtraining te beginnen. Als je een pup hebt en al weet dat je met deze hond naar shows wilt gaan, dan kun je al direct met de pup beginnen aan de cursus ringtraining. We leren je met de pup(s) al spelenderwijs samen te werken en ze krijgen gelijk een stukje socialisatie De prijs per avond is € 5,00 per persoon. Je mag dan met maximaal 3 hondjes komen trainen. Dit bedrag wordt per pin betaald aan de gastvrouw. Het is niet mogelijk om zonder je aan te melden bij deze activiteit aan te sluiten. Je kan na aanmelden wel op elk moment starten.

  Spirituele cursussen

  • Yoga
   Yoga is voor iedereen, ongeacht leeftijd of fysieke mogelijkheden. Omdat lichaam en lichaamsverhoudingen bij iedereen weer anders kunnen zijn, is het wel zaak dat we ons lichaam goed leren kennen. Yoga begint vanuit rust en acceptatie; vervolgens beweeg je je zonder te forceren in de yogahouding. Het gaat om de ervaring die je opdoet wanneer je enige ademhalingen in de houding blijft. Herhaling van de houdingen en aanwijzingen van je docent zorgen ervoor dat je je de houdingen op een verantwoorde manier eigen maakt. Yoga is gericht op ademhaling, het denken tot rust te brengen en het lichaam vrij te maken van spanningen. De Yoga-houdingen (asana’s) zijn op elk niveau uit te voeren en laten de energie beter stromen. Het lichaam wordt soepeler en je leert jezelf te voelen en te ervaren, waardoor je beter jouw grenzen leert kennen binnen jouw lichaam. Yoga verbetert je gezondheid, lichaam en geest door een verantwoorde manier van bewegen; ook bij blessures of voor bijzondere doelgroepen. Wij zijn Marja Raats en Sophy-Ann Bakkeren en wij verzorgen samen de lessen op de maandag en vrijdagochtend. Wij zijn beiden volledig gediplomeerde yogadocenten en we staan ingeschreven bij de Vereniging Yogadocenten Nederland.

  • Compassie met onszelf en anderen
   “Maak de wereld een beetje milder en laten we bij onszelf beginnen”. Compassie is een eigenschap die bij iedereen aanwezig is maar vaak niet bewust beoefend wordt. Compassie leert je vriendelijker om te gaan met jezelf en met anderen. Het is het vermogen ons betrokken te voelen bij pijn en lijden van onszelf en anderen. Maar ook de moed en bereidheid te hebben om er wat aan te doen. Compassie wordt wel benoemd als de opvolger van Mindfulness. Joke Stapper was deelnemer van een Compassie training en volgde een 3-daagse workshop bij de Engelse grondlegger van de Compassion Focused Therapy bij Paul Gilbert.

  • Hartcoherentie
   Hartcoherentie is letterlijk de regelmaat van het hartritme. Doel van hartcoherentie is de baas worden over je hartritme met behulp van ademhaling. Gevoelens beïnvloeden ons gedrag dagelijks. Wanneer emoties sterk zijn heeft dit invloed op ons hartritme. Bij sterke emoties zie je een verandering in het patroon van de ademhaling. Negatieve emoties zoals bang, bezorgd of boos maakt dat het hartritme onregelmatig wordt. Helder denken wordt verstoord wanneer er negatieve gevoelens zijn. Wetenschappers hebben ontdekt dat het hart en het brein met elkaar in verbinding staan. Wanneer je je emotie kunt beheersen voel je je beter en blijft het hartritme in balans. Hartcoherentie kan worden ingezet om optimaal te kunnen functioneren.

  Informatieve cursussen

  • Enneagram
   Werken met het enneagram wordt een feest van herkenning. Plotseling ga je begrijpen waarom je op een bepaalde manier reageert. Ook voor het handelen van anderen kun je na de cursus meer begrip opbrengen. Het enneagram is een model dat eeuwen oud is en dagelijks veel mensen helpt in hun ontwikkeling. Leer jezelf beter kennen; welk type ben je en waarom voel je je bij sommige mensen goed en erger je je aan anderen. Herken je jezelf vooral als Perfectionist, Helper, Winnaar, Romanticus, Observator, Loyalist, Levensgenieter, Baas of Bemiddelaar? Wat kun je leren voor jezelf en wat kun je leren van de ander. De eerste les houden we ons bezig met de betekenis van het enneagram, wat kun je ermee en met behulp van het enneagramspel en een test gaan we op zoek naar je voorkeurstype. In de volgende lessen bespreken we de verschillende typen, we kijken naar de vleugeltypen, de groeimogelijkheden van ieder persoon en je leert je stress of zwakte te herkennen.

  • Theorie Opfriscursus Verkeer (TOV)
   De cursus is bestemd voor bestuurders die (al) geruime tijd hun rijbewijs hebben. In de loop der jaren is veel gebeurd en vernieuwd in de Wegenverkeerswet waarvan de meeste bestuurders nauwelijks afweten. In de cursus worden de laatste ontwikkelingen van de verkeersregels uitgelegd. Er wordt ingegaan op: – Theoretische kennis van de Wegenverkeerswet (WVW1994); – Voorrang; – Uitleg van de verkeersborden en hun betekenis; – Diverse situaties aan de hand van hedendaagse situaties.  

  • Kennismaken met Filosofie
   Kennismaken met filosofie kan op veel manieren. De meeste gebruikte methoden zijn het bestuderen van filosofen of het analyseren van stromingen binnen de filosofie. In deze cursus gaan we het anders aanpakken: we gaan met elkaar in gesprek over de meest gangbare onderwerpen die al eeuwen bestudeerd worden. De onderwerpen hebben één uitgangspunt: wat is de mens en wat moet de mens doen om een ‘goed’ mens te zijn (wijsgerige antropologie). Je krijgt informatie aangereikt, informatie vanuit de oudheid en vanuit de huidige tijd maar het is niet de bedoeling om twee uur lang naar een docent te luisteren. Filosoferen is met elkaar in gesprek gaan, elkaars standpunten overwegen. Een antwoord in het algemeen krijg je niet, daar zijn we na 2500 jaar nog niet uit maar je kunt wel je eigen antwoord kiezen, bepalen hoe jij als mens in het leven wilt staan.

  • Nederlands met gebaren
   Altijd al gefascineerd geweest door gebarentaal? Dan is dat waarschijnlijk alleen maar meer geworden nu we bij de persconferenties de gebarentolken steeds in actie hebben gezien. Lijkt het u leuk om eens kennis te maken met een basiscursus Nederlands met Gebaren? Gewoon over algemene dagelijkse onderwerpen. Het lesmateriaal bestaat uit een werkboek en een abonnement van het gebarencentrum (via de docent), hiermee kunt u de gebaren thuis oefenen en kleine opdrachten voorbereiden. Zo krijgt u een basisvaardigheid in het communiceren met ondersteunende gebaren. Handig als u contact heeft met dove en/of slechthorende mensen. Behalve de gebaren wordt er ook aandacht besteed aan de mimiek en lichaamstaal want ook dat helpt in de communicatie en maakt een taal zoveel levendiger en begrijpelijker.

  • DiFoLiS Omkeer Methode (DOM)
   Meer bewegen en gezonder eten. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan en daar kun je vast wat lifestyle tips, recepten en extra motivatie bij gebruiken. De DiFoLiS Omkeer Methode is GEEN dieet- want een dieet kun jij je levenslang niet volhouden – maar een leefstijl. De cursus omvat het volgende: • Toegang tot je eigen DiFoLiS omgeving waar jij je progressie kunt bij houden en toegang hebt tot de rest van het programma • Acht weken lang een coaching e-mail • Acht weken een recept mail • Acht weken lang een Interesting Fact (weet je dat ..?) mail • Gesloten Facebook Community Tijdens deze acht weken durende cursus zullen wij in groepsvorm jou eet- en leefgewoontes bespreken en omkeren. In een groep is het makkelijker om vol te houden dan alleen.

  Diverse workshops

  • Powertex beeld ‘Moderne Dans’
   Je maakt met Powertex verharder een beeldje van een gestileerd dansend paar. Het beeldje is ongeveer 25 tot 30 cm hoog. Al naar gelang de gekozen houding. Op de beide figuren wordt structuur aangebracht en het beeld wordt op kleur gebracht met acrylverf in kleur(en) naar keuze.


   

  Privacy

  Het inschrijfformulier zal niet op een andere manier worden gebruikt dan als inschrijving voor een cursus, waarbij alle geldende privacy regels in acht worden genomen.

   

  Inschrijven

  Je kunt je op de volgende manieren inschrijven:

  1. Via deze pagina door achter de betreffende cursus op de blauwe button met “Inschrijven” te klikken.
  2. Door inlevering van het inschrijfformulier bij Stichting Paraplu in Wilnis.

  Download hier het programmaboekje.