Creatieve cursussen

 • Haken voor beginners
  Haken voor beginners: haken is misschien wel de leukste bezigheid die je kan doen in je vrije tijd. Het is namelijk helemaal niet moeilijk, je kunt er hele leuke dingen mee maken en het is een creatieve bezigheid. Sommige zullen misschien niet weten hoe ze moeten haken, in deze cursus ga ik in 8 stappen uitleggen hoe je moet leren haken Wat heb je nodig? • Haaknaalden • Haak katoen of wol • Meetlint • Schaar Mag eventueel eigen patroon meenemen.

 • Knippen en naaien
  Vindt je het leuk om zelf kleding te maken dan organiseren wij, eens in de 2 weken een knip en naaiavond om met elkaar iets nieuws te creëren. We helpen en leren van elkaar dus: Doe gezellig mee.

 • Schilderen met Materie
  De doelstelling is om je de abstracte schilderkunst met materie en het abstraheren aan te leren. In deze cursus wordt deze methode je aangeleerd. Onder materie wordt verstaan bijv. zand, steen, hout en allerlei verschillende materialen die je aanspreken en waar je mogelijkheden in ziet. Het werk geeft een bepaalde spanning en roept het gevoel op van creativiteit waardoor kleur, vorm en lijn het tot een geheel maken.

 • Met passie schilderen!
  Deze cursus is figuratief als abstract; wat je eigen keuze is. De docent werkt individueel met je. Eventueel kun je werken met materie: dit zijn natuurlijke materialen, die je dan heel simpel naar eigen inzicht en je creativiteit kunt verwerken op doek.

 • Ontdekkingsreis in aquarelleren en tekenen
  Om te leren aquarelleren heb je een beetje lef nodig. Het is een techniek waarbij de verf dun en waterig is en waarbij toevalligheden en ongelukjes soms een rol spelen. Onbedoeld ontstaan hierdoor vaak spectaculaire schilderijen! Ieder nieuw aquarel is een ontdekkingsreis. Er wordt aandacht besteed aan het mengen van kleuren, verschillende aquareltechnieken, het opbouwen van een compositie, perspectief en diepte. In deze cursus ga je al vanaf de eerste les aan de slag met het maken van jouw eigen kunstwerkjes. Wie alleen wil tekenen is ook welkom. Deze cursus wordt om de twee weken gegeven.

 • Vrij schilderen met Acryl (geen olieverf !)
  Computer, mobiele telefoon of tv, even weg ermee! Kom op dinsdagavond schilderen bij de Stichting Paraplu van 20.00 uur tot 22.00 uur. Heb je altijd al eens je hobby “schilderen” willen verbeteren? In deze lessen mag je lekker met je penseel, potlood, sponsje en acrylverf iets leuks gaan maken. Alles valt te leren. Ook al denk je dat je niet goed kunt schilderen dan is dat geen probleem. Als je er maar plezier in hebt! Heb je dat plezier in schilderen reeds gevonden dan kun je in deze cursus wellicht nog nieuwe dingen of technieken leren. Het is een uitdaging om goed te kijken, vooral m.b.t. het maken van een schilderij. Dat kan iedereen leren. Handige tips en veel oefening baart kunst. In deze cursus mag je met de docent overleggen wat je graag wil maken. Heb je zelf een voorbeeld of een leuk idee, misschien doet elke cursist dan wel mee. Kom je er niet helemaal uit dan heeft de docent nog ideeën genoeg.

 • Creativiteit en kleding
  Wat is er leuker dan je eigen kledingstijl te ontwikkelen en kleding te dragen die door jezelf bedacht is. In deze serie van drie lessen gaan we op zoek naar je eigen stijl van kleden. De kledingstukken worden in de les ontworpen, ze worden er niet genaaid. We beginnen in de eerste les met het maken van een sfeercollage. Door plaatmateriaal uit te zoeken en in een collage samen te voegen wordt je persoonlijke stijl zichtbaar. Aan de hand van de collage gaan we oefenen met het maken van ontwerpen van kledingstukken. We doen oefeningen met het ontwerpen op papier. Door moulage toe te passen kun je een ontwerp maken in het ruimtelijke vlak. Ook daar gaan we mee aan de slag. Om aan deze lessen deel te nemen volstaat een gezonde creativiteit en nieuwsgierigheid. Eventueel meenemen een schetsblok, kleurpotloden, modetijdschriften, lappen stof en een paspop (niet verplicht).

 • Mandala tekenen en schilderen
  In deze workshop gaan we op een creatieve wijze bloemen, planten en dieren tekenen met aquarelverf en tekenen met watervaste fine-liners en stiften. De motieven uit de natuur zijn dus de basis van de mandela’s. Met fantasierijke lijnen, op basis van zentangle en gecombineerd met de transparante kleuren van aquarel, proberen we een sfeervol resultaat te bereiken. In de laatste lessen kunnen wen een kerstmandela als kerstkaart maken, zeer geschikt om eventueel als digitale kaart te versturen. Deze workshop is voor zowel beginners als gevorderden bestemd. We laten ons o.a. inspireren door Antoni Gaudi, een kunstenaar die ook de natuur als basis van zijn werk gebruikte. Met een fantasierijk lijnenspel gaan we een natuur-mandala samenstellen. In de laatste lessen kunnen we een kerst-mandala tekenen, ook zeer geschikt als digitale kaart. Deze workshop is voor zowel beginners als gevorderden bestemd.

 • Chinees penseel schilderen
  Chinees penseel schilderen is een harmonieuze kunst met vloeiende lijnen, gracieuze contouren en tradionele penseelstreken in aquarelverf. Stap voor stap ontdek je de technieken voor het schilderen van bloemen, vogels, bomen en landschappen. We maken zelfs kennis met enkele Chinese karakters en het verwerken op rijstpapier. Je zult veel plezier beleven aan de vloeiende, spontane stijl van de unieke kunstvorm. Zowel voor beginners als voor gevorderden geschikt.

 • Schilderen met voornamelijk Acryl
  Het plezier van tekenen en schilderen en het maken van een mooi kunstwerk staat in deze cursus voorop. Bij elk onderwerp komen al doende enkele basistechnieken als perspectief, schaduw en licht, indeling van het werk en het suggereren van diepte aan bod. De onderwerpen kunnen variëren van tekenen en schilderen naar model of voorwerpen in het atelier alsook het bestuderen van tekeningen en schilderijen van beroemde kunstenaars. Naast het werken met acryl ben je vrij om ook gebruik te maken van ander materiaal bijv. aquarelverf, pastelkrijt, houtskool of potlood. De cursus is toegankelijk voor zowel beginners als gevorderden.

 • Buiten schilderen
  In de zomermaanden is er gelegenheid om vanuit de Paraplu buiten te gaan schilderen. Onder leiding van de docent gaan we naar eigen waarneming een landschap schilderen of tekenen. De techniek is naar eigen keuze. Zowel aquarel, acryl of houtskool zijn heel goed mogelijk. Deze activiteit is geheel afhankelijk van de weersvoorspellingen. Voorlopig denken wij aan 2 dagen, eind mei en begin juni op donderdag- of zaterdagmiddag. Als het weer het toelaat zou dat kunnen in week 22, 23 of 24. Tegen die tijd krijg je persoonlijk bericht of de activiteit op een van deze dagen plaatsvindt. Vind je het avontuurlijk of gezellig om samen buiten te schilderen, schrijf je dan in. De cursus “buiten schilderen” is voor iedereen toegankelijk.

 • Schilderen in aquarel/acryl
  Schilderen met verschillende materialen en technieken, zowel voor beginners als gevorderden. Je kiest het materiaal dat bij je past, maar iets anders proberen kan altijd!

 • Creatief met Karton en Papier
  Vanaf september start Dinie van Tol op de dinsdagmiddag, eens in de 2 weken, een gezellige middag met papier en karton. Het is de bedoeling dat iedereen zijn eigen materiaal zoals karton, plaatjes en alles wat nodig is om te plakken en te knippen mee neemt. Degene die graag kennis willen maken en geen materiaal hebben, zijn ook van harte welkom, lesmateriaal is aanwezig. De kosten per middag zijn € 2,40 de eventuele materiaalkosten te voldoen aan Dinie. We hopen dat jullie allemaal weer zin in een gezellige middag hebben.

Digitale cursussen

 • Haal meer uit uw digitale camera en bewerk raw foto’s met ‘raw therapee’ software.
  Een moderne digitale camera, uitgerust met technische hoogstandjes, vele menu’s, knopjes en afkortingen. Kennis van de mogelijkheden en weten wanneer je die kunt toepassen, geven een foto nét dat verschil bij speciale situaties en momenten. Bij deze cursus leert u de functies van uw camera kennen, zoals witbalans, sluitersnelheid, belichting, kleurcorrecties, flitsen en welke simpele voorzorgsmaatregelen ervoor zorgen dat u zich zeker voelt over uw camera tijdens gebruik. Vraagt u zich misschien af wat de term RAW betekent bij het menu foto kwaliteitsinstellingen van uw camera? Een RAW foto bevat alle informatie van het moment van fotograferen, in tegenstelling tot een jpg foto die gecomprimeerd, maar zijn alleen te openen in geschikte software. Geschikte software is bijvoorbeeld het gratis programma Raw Therapee. Het is geavanceerde open source software, die toch vrij makkelijk te bedienen is. Het kan vele RAW formaten aan. Inmiddels bestaat versie 5.7. Het is een foto-laboratorium op uw Windows of Apple pc. Het programma doet absoluut niet onder voor commerciële software zoals bv Adobe Lightroom. U kunt het zo zien: open een raw foto in raw therapee, en het is vrijwel dezelfde situatie als toen u de foto aan het maken was op uw toestel. Vrijwel alles is opnieuw in te stellen, behalve scherpte. U kunt o.a. onderbelichte foto’s lichter maken, overbelichte foto’s donkerder, uitsnijden, verscherpen, soft-focussen en witbalans herstellen, en nog veel meer handige functies om een ‘mislukte’ foto goed te krijgen, of een perfecte foto misschien nog wel perfecter. JPG foto’s zijn ook te bewerken, maar op veel geringere schaal.

DD

  Talen

  • Frans Beginners Plus
   Deze cursus is bedoeld voor zowel beginners als licht gevorderden. De materie wordt afgestemd op de cursisten. Aan de hand van een cursusboek, in overleg met de docent aan te schaffen, leren we de basiskennis van de mooie bloemrijke Franse taal. Tijdens de cursus zal ook aandacht besteed worden aan de juiste uitspraak zodat je aan het eind van de cursus in dagelijkse voorkomende situaties zoals winkelen, in een restaurant, een hotel/pension bespreken en dergelijke, eenvoudig kunt communiceren.

  • Engels voor beginners vervolg
   Tijdens deze cursus worden aan de hand van oefeningen en leesteksten uit het boek ’Great’ actuele onderwerpen behandeld. Denk daarbij aan: boodschappen doen, het reserveren van een hotel, een gesprek over jezelf, hoe vind je de weg, situatie in een winkel, hoe bestel je iets in een restaurant, vrije tijd, vakantie, schrijven van mails en telefoongesprekken. Deze oefeningen zijn bedoeld om een redelijk inzicht te krijgen in de schrijfwijze. Verder worden er regelmatig teksten gemaakt over een bepaald onderwerp. De bedoeling hiervan is om goede zinnen te maken en je woordenschat te vergroten. Als laatste onderdeel is er het spreekvaardigheidsgedeelte waarbij we elkaar vragen stellen over een bepaalde situatie. Denk daarbij aan: een reservering, waar je woont, het weer en dergelijke. De bedoeling van deze cursus is om in een ontspannen sfeer Engels te leren.

  • Duits
   Ga je graag naar Duitsland op vakantie of gewoon voor gezellig winkelen? Heb je moeite met de taal? Wil je ook niet voor gek staan? Dan is deze basiscursus Duits helemaal voor jou. In deze cursus leer je veel basisvaardigheden van de Duitse taal zoals: • hoe je de klanken moet uit spreken (tongval) • de zinsopbouw • elkaar begroeten • gewone conversatie met de verkoper – receptioniste – ober • en nog veel meer ……. Gemotiveerd? Wacht niet langer en schrijf je direct in!

  Ontspannings activiteiten

  • Bridgeles voor beginners
   Bridge is het leukste spel ter wereld en ook nog een sport, het wordt wereldwijd gespeeld. Wie kan bridgen verschaft zichzelf als het ware een paspoort: waar ter wereld er ook wordt gebridged, jij kunt meedoen. Je betreedt een leuke wereld waar altijd wat te doen valt: thuis, bij de lokale bridgeclub , tijdens een bridgedrive (van toernooi tot kroegentocht) of op een bridgevakantie. Is bridge moeilijk? Nee, maar je moet er wel tijd in steken en ook veel oefenen.

  • Bridgen
   Voor iedereen die een cursus bridgen heeft gevolgd en speelervaring heeft, is dit een geschikte avond om mee te bridgen.

  • Mondharmonicaclub ‘De Oude Klanken’
   De mondharmonicaclub bestaat sinds 1986. Men hoeft geen kennis van noten te hebben om deel te nemen aan deze cursus. Wekelijks vindt er ondersteuning plaats bij het leren bespelen van de mondharmonica. Ons uitgebreide repertoire bestaat niet alleen uit evergreens en toppers uit het verleden, maar ook uit bekende songs van deze tijd. Onze muziek, vaak tweestemmig uitgevoerd, wordt behalve door een grote groep gezellige mondharmonicaspelers ondersteund door een combo. Wij verzorgen optredens in wooncentrums, verpleeghuizen, ouderenbonden, voor de Zonnebloem, bij speciale gelegenheden enz.

  • Biljarten
   Er wordt o.l.v. een spelleider gebiljart. Iedereen die kan biljarten, kan zich inschrijven en is verzekerd van een gezellige middag.

  • Ringtraining voor alle toy rassen
   De ringtraining is er op gericht om je te leren je hond zo goed mogelijk voor te brengen in de ring. Hiervoor worden tijdens de trainingen vaak de situatie in de ring zo goed mogelijk nagebootst. Er wordt o.a. geoefend op: • Gangwerk tonen door een rondje te lopen in de ring, in een driehoek en op en neer. • Na het lopen je hond in stand zetten, aandacht vragen zodat de hond blijft staan • Kleine rassen worden op de tafel bekeken door de keurmeester zoals bv. tandjes kijken en betast om te kijken of de bouw goed is van de hond • We geven tips over kleding die je aan kan doen op een show. (bv geen zwarte kleding als je een zwarte hond hebt) • Wat nemen we mee naar show • Welke kwalificaties kan je behalen Het is handig om zo vroeg mogelijk met ringtraining te beginnen. Als je een pup hebt en al weet dat je met deze hond naar shows wilt gaan, dan kun je al direct met de pup beginnen aan de cursus ringtraining. We leren je met de pup(s) al spelenderwijs samen te werken en ze krijgen gelijk een stukje socialisatie De prijs per avond is € 5,00 per persoon. Je mag dan met maximaal 3 hondjes komen trainen. Dit bedrag wordt per pin betaald aan de gastvrouw. Het is niet mogelijk om zonder je aan te melden bij deze activiteit aan te sluiten. Je kan na aanmelden wel op elk moment starten.

  • Inloop- en ontspanningsmiddag
   Dit is een ontmoetings-/ gezelligheidsmiddag voor elk wat wils. Tijdens deze middag kun je kaarten, biljarten, darten, schaken, dammen, mahjong etc. of je komt gewoon een praatje maken.

  • Stijldansen
   In deze cursus kun je leren stijldansen… of in het verleden geleerde dansen ophalen en uitbreiden. Vaak heeft een van de partners ooit dansen geleerd en de ander niet; voor wie nog niet eerder dansles heeft gehad beginnen we met de basispassen. Elk paar danst op zijn eigen niveau en wordt hierin door ons begeleid. Tijdens de les is er een korte pauze, en ook na de les is er nog even tijd voor een drankje en een praatje. De nadruk ligt op een gezellige dansavond waarbij dansen niet alleen plezier voor twee is maar voor de hele club. Een prima manier om de winter door te komen en het geeft nog een gezonde lichaamsbeweging ook!

  Spirituele cursussen

  • Yoga
   Zoveel mensen als er aan yoga doen, zoveel opvattingen over yoga zijn er. Mijn naam is Sophy-Ann Bakkeren, ik ben gediplomeerd yogadocente en verzorg met veel plezier de hatha yogalessen bij de Paraplu. Eén ding is zeker: de yoga die ik geef is geen topsport. Toch krijg je door regelmatig hatha-yoga te beoefenen absoluut een soepeler en sterker lichaam. Dat bereik je door elke yogahouding heel bewust uit te voeren waarbij je jezelf ondersteunt met een correcte ademhaling. Zo bezien is yoga in de eerste plaats een manier om ontspanning te bereiken, zowel lichamelijk als geestelijk. Je forceert jezelf immers niet in een houding en neemt jezelf ook niets kwalijk als het niet direct lukt, of als je een oefening niet meteen snapt. Elke les van vijf kwartier starten we met een kort moment van mindfulness; daarna bouwen we de yogahoudingen langzaam op. Iedereen doet naar eigen kunnen en in zijn of haar eigen tempo mee. Zo is er tijd om te onderzoeken wat een houding met je doet en waar je grenzen liggen. Elk lichaam is anders en daar houd ik graag rekening mee. Waar nodig bied ik een andere oefening aan. Heeft u specifieke lichamelijke klachten, dan overleg ik graag van te voren even met u.

  Informatieve cursussen

  • Theorie Opfriscursus Verkeer (TOV)
   De cursus is bestemd voor bestuurders die (al) geruime tijd hun rijbewijs hebben. In de loop der jaren is veel gebeurd en vernieuwd in de Wegenverkeerswet waarvan de meeste bestuurders nauwelijks afweten. In de cursus worden de laatste ontwikkelingen van de verkeersregels uitgelegd. Er wordt ingegaan op: – Theoretische kennis van de Wegenverkeerswet (WVW1994); – Voorrang; – Uitleg van de verkeersborden en hun betekenis; – Diverse situaties aan de hand van hedendaagse situaties.  

  • Dialezing rondreis Jordanië
   Op deze avond vertel ik van de vele rondreizen die ik gemaakt heb door Jordanië. Aan de hand van dia’s neem ik je mee op reis door dit prachtige land in het Midden Oosten. Van de Romeinse opgravingen,Petra, de Nabateeërs, de Dode Zee en de Wadi Rum woestijn waar ik vele meerdaagse kamelentochten gemaakt heb.

  • Familie-opstellingen
   Familieopstellingen is een werkvorm ontwikkeld door Bert Hellinger. Veel van onze patronen/blokkades/gedragingen zijn ontstaan vanuit onze familielijn. Met opstellingen zetten we representanten neer in de ruimte die bepaalde personen vertegenwoordigen uit jouw familie of omgeving. Op deze manier kan er een duidelijk beeld/helderheid ontstaan over het thema waar je tegenaan loopt. Deze avond of middag is een introductie op de methode waarbij we diverse oefeningen zullen doen, zodat iedereen deze werkvorm kan ervaren.

  Diverse workshops

  • Bronkaarten maken
   Een Bronkaart is een vorm van kleine visionboard maar zonder tekst. Aan de hand van afbeeldingen die ik meeneem creeër je intuïtief je eigen kaart. Iedere avond zullen we een speciaal thema nemen. De eerste avond is: wat gaat het nieuwe jaar 2023 mij brengen? Je zult verrast zijn van het resultaat, die we met elkaar nog zullen “lezen”. Een fijne creatieve bezigheid met diepgang.

  • Creatief met en zonder penseel
   Verbaas je zelf over de talenten die je hebt. In deze workshop creëer je een schilderij die je maakt bijna zonder een penseel. Ontdek in deze workshop je creativiteit met …… Voorbeelden zijn aanwezig en alle materialen worden verzorgt door de docent.

  • Schilderen met bladeren/ natuurlijke materialen
   Schilderen met bladeren/ natuurlijke materialen Hoe creatief kan je zijn met herfstbladeren die zo voor het oprapen liggen. Creëer je eigen natuurlijke schilderij, je zult versteld staan van het resultaat. Voorbeelden zijn aanwezig. Materiaal ksten te voldoen aan de docent

  • Herfst Fietsbandbakje
   We gaan in deze workshop en plantenbakje maken van fietsband, die we leuk gaan opmaken met plantjes en herfstdecoratie. In het bakje kan je creatief bezig zijn met bos, kalebas of pompoen en leuke plantjes.

  • Decoratieve kerstkrans
   Deze krans kan opgehangen worden of neergelegd op tafel. Veel natuurlijke materialen gebruiken we en ook naar keuze rode, zilveren, of gouden Kerstballetjes en verlichting (op batterijen) en ander decoratiemateriaal. De kerstkrans is 40 cm groot.

  • Voorjaarsstuk met narcissen
   Mooi voorjaarsstuk met narcissen. We versieren de punt met bladeren en bovenop maken we een mooi gedecoreerd stuk. Het is een blikvanger in ieders huiskamer.

  • Het mooiste wat je kunt worden is jezelf
   Wil jij jezelf ontwikkelen, maar weet je niet goed hoe je daarmee een start kunt maken? In drie bijeenkomsten doen we verschillende ervaringen op. We beginnen met een avond over het enneagram. Welke uitdagingen kom je in werk of privé tegen? Hoe ga je met anderen om en wat kom je in de omgang met jezelf tegen? De tweede avond doen we onderzoek naar je persoonlijke waarden? Wat vind je belangrijk in het leven, hoe geef je je leven vorm? Aan het eind van deze avond kun je je missie vormgeven. In overleg vullen we de derde avond in. Aan het eind van de cursus ben je in staat beter te reflecteren over jezelf. Je kunt sturing nemen aan jezelf en daarmee persoonlijk leiderschap nemen over jezelf.

  • Kerstengeltje vilten
   We gaan een engeltje maken van wol, erg leuk als decoratie in de kerstboom of bijvoorbeeld voor het raam. de docent zorg voor alle materialen.


   

  Privacy

  Het inschrijfformulier zal niet op een andere manier worden gebruikt dan als inschrijving voor een cursus, waarbij alle geldende privacy regels in acht worden genomen.

   

  Inschrijven

  Je kunt je op de volgende manieren inschrijven:

  1. Via deze pagina door achter de betreffende cursus op de blauwe button met “Inschrijven” te klikken.
  2. Door inlevering van het inschrijfformulier bij Stichting Paraplu in Wilnis.

  Je kunt ook eerst nog even hier het programmaboekje van 2022 / 2023 downloaden.