Creatieve cursussen

 • Creatief met Karton en Papier
  Eens in de twee weken op dinsdagmiddag samen gezellig bezig zijn met papier en karton. Naast het kaarten maken, gaan we af en toe iets anders doen met papier en karton. Met voorbeelden en het bijgeleverde materiaal kan iedereen er zijn/haar eigen creativiteit in kwijt. Ook is het mogelijk om met eigen materialen aan de gang te gaan. Degene die graag kennis willen maken en geen materiaal hebben, zijn ook van harte welkom, lesmateriaal is aanwezig. We hopen dat jullie allemaal weer zin in een gezellige middag hebben.

 • Ontdekkingsreis in aquarelleren en tekenen
  Om te leren aquarelleren heb je een beetje lef nodig. Het is een techniek waarbij de verf dun en waterig is en waarbij toevalligheden en ongelukjes soms een rol spelen. Onbedoeld ontstaan hierdoor vaak spectaculaire schilderijen! Ieder nieuw aquarel is een ontdekkingsreis. Er wordt aandacht besteed aan het mengen van kleuren, verschillende aquareltechnieken, het opbouwen van een compositie, perspectief en diepte. In deze cursus ga je al vanaf de eerste les aan de slag met het maken van jouw eigen kunstwerkjes. Wie alleen wil tekenen is ook welkom. Deze cursus wordt om de twee weken gegeven.

 • Mandala in Zentangle
  In deze cursus gaan we natuur-mandala’s maken door gebruik te maken van de zentangle-techniek. Geen tekentalent? Als dat waar zou zijn, zul je er versteld van staan wat je in de Zentangle-stijl allemaal voor elkaar krijgt. Met watervaste stiften en fineliners ontwerp je de mooiste patronen, soms uit het boek, maar ook door je te laten meenemen in de “flow” en je eigen stijl al werkend te ontdekken. In de laatste lessen kunnen we eventueel kerstkaarten maken.

 • Zendela en lentekriebels
  In deze cursus gaan we natuur-zendela’s maken door gebruik te maken van de zentangle-techniek en laten we ons inspireren door de ontluikende natuur in de lente. Geen tekentalent? Als dat waar zou zijn, zul je er versteld van staan wat je in de Zentangle-stijl allemaal voor elkaar krijgt. Met watervaste stiften en fineliners ontwerp je de mooiste patronen, soms uit het boek, maar ook door je te laten meenemen in de “flow” en je eigen stijl al werkend te ontdekken.

 • Mandala tekenen voor beginners
  Iedereen kan mandala tekenen. Ik leer je in deze cursus wat handvatten, kleurtechnieken en vormen. We zullen 4 verschillende mandala’s maken. Mijn ervaring is dat hij op een avond niet afkomt en dat je hem thuis voltooit.

 • Schilderen met Materie
  De doelstelling is om je de abstracte schilderkunst met materie en het abstraheren aan te leren. In deze cursus wordt deze methode je aangeleerd. Onder materie wordt verstaan bijv. zand, steen, hout en allerlei verschillende materialen die je aanspreken en waar je mogelijkheden in ziet. Het werk geeft een bepaalde spanning en roept het gevoel op van creativiteit waardoor kleur, vorm en lijn het tot een geheel maken.

 • Knippen en naaien
  Vind je het leuk om zelf kleding te maken, voor je zelf of kinderen/kleinkinderen dan organiseren wij, eens in de 2 weken een knip en naaiavond om met elkaar iets nieuws te creëren. We helpen en leren van elkaar dus: Doe gezellig mee.

 • POP-UP Kaarten maken (maak je eigen verhaal)
  Pop-up kaarten (ook wel 3D-kaarten genoemd) zijn op te sturen als b.v. wenskaart of kerstkaart en uitgevouwen zijn het bijzondere creaties. Bij het openen ontvouwt vanzelf een 3D-figuur, zoals een dier, een vaas met bloemen of kerstsfeer. Aan de hand van knippen tekenen en kleuren of eigen plaatjes en siersels maken we onze eigen verhaal.

 • Haken voor beginners
  Haken voor beginners en gevorderden: haken is misschien wel de leukste bezigheid die je kan doen in je vrije tijd. Het is namelijk helemaal niet moeilijk, je kunt er hele leuke dingen mee maken en het is een creatieve bezigheid. Sommige zullen misschien niet weten hoe ze moeten haken, in deze cursus ga ik in 8 stappen uitleggen hoe je moet leren haken. Heb je al meer ervaring, leer je in de cursus meer technieken. Wat heb je nodig? • Haaknaalden • Haak katoen of wol • Meetlint • Schaar Mag eventueel eigen patroon meenemen.

 • Van Spijkerbroek naar Tas
  Ben je op zoek naar wat ritme in de week en lijkt het je leuk om creatief met je handen en duurzaam bezig te zijn. In een klein groep gaan we in 4 lessen van je oude spijkerbroeken een nieuw item maken, dit kan een tas, een vlaggenlijn of een kussenhoes zijn. Zo maken wij de afvalberg iets kleiner en leren we iets nieuws.

 • Creativiteit met kleding
  Wat is er leuker dan je eigen kledingstijl te ontwikkelen en kleding te dragen die door jezelf bedacht is. In deze serie van drie lessen gaan we op zoek naar je eigen stijl van kleden. De kledingstukken worden in de les ontworpen, hoewel een naaimachine aanwezig is worden ze niet in deze lessen genaaid. We beginnen in de eerste les met het maken van een sfeercollage. Door plaatmateriaal uit te zoeken en in een collage samen te voegen wordt je persoonlijke stijl zichtbaar. Aan de hand van de collage gaan we oefenen met het maken van ontwerpen van kledingstukken. We doen oefeningen met het ontwerpen op papier. De lessen zijn voor jong en oud.

 • Schilderen met Acryl beginners en gevorderden
  Het maken van een leuk en interessant schilderij vraagt verschillende vaardigheden waaronder het tekenen van vormen, perspectief en een evenwichtige vlakverdeling. In deze cursus oefenen we dat door voorstudies te maken in houtskool, soms naar waarneming zoals bij een stilleven en soms door het bestuderen van kunstwerken van bekende kunstschilders zoals voor het maken van een portret of een landschap. Het samenstellen van een passend kleurenpalet en de techniek van het aanbrengen van de acrylverf bepalen tenslotte het resultaat.

 • Schilderen in aquarel/acryl
  Schilderen met verschillende materialen en technieken, zowel voor beginners als gevorderden. Je kiest het materiaal dat bij je past, maar iets anders proberen kan altijd!

 • Vrij schilderen met Acryl (geen olieverf!)
  Een schilderij maken omdat je schilderen leuk vindt. Maar ook om een gezellige avond te hebben. De docent helpt je graag verder, geeft je handige tips en geeft je les in de omgang met verf en leert je goed kijken naar perspectief en compositie. Ervaring is niet perse nodig. Ga de uitdaging aan!

Digitale cursussen

 • Haal meer uit je Digitale Camera en nabewerking digitale RAW fotografie met RAW therapee en GIMP
  We gaan alle functies van de Digitale Camera af, En gaan in op compositie, scherptediepte, belichting, diafragma, scenes, verschillende instellingen, en de betekins van auto, intelligent auto, M, A, S, P, en de driehoeks verhoudingen van pakkende foto’s. We behandelen het laden, selecteren, verwerken en bewerken van foto’s, witbalans aanpassen, vergroten, exporteren, ruisonderdrukken, verscherpen, kleurzweem aanpassen, tinten, levendigheid, vignettering etc; alle functies zullen worden besproken en uitgelegd aan de hand van uw RAW opnames. Alles komt aan bod, en zoals bij elke leuke en interessante cursus staan uw vragen centraal! De cursus zal, naast de basis die van mijn kant komt, gedragen worden door uw vragen.

DD

  Talen

   Ontspannings activiteiten

   • Mahjong Basiscursus
    In de basiscursus Mahjong leer je in 6 avonden op eenvoudige wijze de 34 verschillende stenen kennen en de vele combinaties om het spel te winnen. Je leert de belangrijkste zaken om het exotische spel mahjong te kunnen spelen volgens de moderne Nederlandse spelregels (NTS). Tijdens de lessen wordt in elke les voortgeborduurd op de kennis die je de week ervoor hebt opgedaan. In de basiscursus komen de volgende onderwerpen aan bod: basisregels, basiscombinaties, spelverloop, puntentelling en afrekenen. Na de basiscursus kun je thuis met een gerust hart aan de mahjongtafel plaatsnemen. Voor wie na deze basiscursus de smaak te pakken heeft en meer wil leren over mahjong, of bij een club wil spelen, is er de vervolgcursus.

   • Mahjong vervolg
    In de vervolgcursus mahjong gaan we dieper in op de 1000 wonderen van mahjong, en op de 10.000 mogelijkheden om het spel te winnen en leer je “de fijne kneepjes”. Tijdens de lessen wordt in elke les voortgeborduurd op de kennis die je de week ervoor hebt opgedaan. In de vervolgcursus komen de volgende onderwerpen aan bod: speciale combinaties, strategie en tactiek, spelen met minder dan 4 spelers. Na de vervolgcursus kun je met een gerust hart meespelen bij een vereniging. Deze vervolgcursus is bedoeld voor degenen die de basiscursus Mahjong hebben gevolgd. Speel(de) je thuis mahjong met (familie)regels uit de vorige eeuw, en wil je de moderne Nederlandse spelregels leren? Dan is het advies om de basiscursus te volgen.

   • Mondharmonicaclub ‘De Oude Klanken’
    De mondharmonicaclub bestaat sinds 1986. Men hoeft geen kennis van noten te hebben om deel te nemen aan deze cursus. Wekelijks vindt er ondersteuning plaats bij het leren bespelen van de mondharmonica. Ons uitgebreide repertoire bestaat niet alleen uit evergreens en toppers uit het verleden, maar ook uit bekende songs van deze tijd. Onze muziek, vaak tweestemmig uitgevoerd, wordt behalve door een grote groep gezellige mondharmonicaspelers ondersteund door een combo. Wij verzorgen optredens in wooncentrums, verpleeghuizen, ouderenbonden, voor de Zonnebloem, bij speciale gelegenheden enz.

   • Bridgeles voor beginners
    Bridge is het leukste spel ter wereld en ook nog een sport, het wordt wereldwijd gespeeld. Wie kan bridgen verschaft zichzelf als het ware een paspoort: waar ter wereld er ook wordt gebridged, jij kunt meedoen. Je betreedt een leuke wereld waar altijd wat te doen valt: thuis, bij de lokale bridgeclub , tijdens een bridgedrive (van toernooi tot kroegentocht) of op een bridgevakantie. Is bridge moeilijk? Nee, maar je moet er wel tijd in steken en ook veel oefenen.

   • Bridgen
    Voor iedereen die een cursus bridgen heeft gevolgd en speelervaring heeft, is dit een geschikte avond om mee te bridgen.

   • Biljarten
    Er wordt o.l.v. een spelleider gebiljart. Iedereen die kan biljarten, kan zich inschrijven en is verzekerd van een gezellige middag.

   • Stijldansen voor paren
    In deze cursus kun je leren stijldansen… of in het verleden geleerde dansen ophalen en uitbreiden. Vaak heeft een van de partners ooit dansen geleerd en de ander niet; voor wie nog niet eerder dansles heeft gehad beginnen we met de basispassen. Elk paar danst op zijn eigen niveau en wordt hierin door ons begeleid. Tijdens de les is er een korte pauze, en ook na de les is er nog even tijd voor een drankje en een praatje. De nadruk ligt op een gezellige dansavond waarbij dansen niet alleen plezier voor twee is maar voor de hele club. Een prima manier om de winter door te komen en het geeft nog een gezonde lichaamsbeweging ook!

   • Ringtraining voor alle toy rassen
    De ringtraining is er op gericht om je te leren je hond zo goed mogelijk voor te brengen in de ring. Hiervoor worden tijdens de trainingen vaak de situatie in de ring zo goed mogelijk nagebootst. Er wordt o.a. geoefend op: • Gangwerk tonen door een rondje te lopen in de ring, in een driehoek en op en neer. • Na het lopen je hond in stand zetten, aandacht vragen zodat de hond blijft staan • Kleine rassen worden op de tafel bekeken door de keurmeester zoals bv. tandjes kijken en betast om te kijken of de bouw goed is van de hond • We geven tips over kleding die je aan kan doen op een show. (bv geen zwarte kleding als je een zwarte hond hebt) • Wat nemen we mee naar show • Welke kwalificaties kan je behalen Het is handig om zo vroeg mogelijk met ringtraining te beginnen. Als je een pup hebt en al weet dat je met deze hond naar shows wilt gaan, dan kun je al direct met de pup beginnen aan de cursus ringtraining. We leren je met de pup(s) al spelenderwijs samen te werken en ze krijgen gelijk een stukje socialisatie De prijs per avond is € 5,75 per persoon. Je mag dan met maximaal 3 hondjes komen trainen. Dit bedrag wordt per pin betaald aan de gastvrouw. Het is niet mogelijk om zonder je aan te melden bij deze activiteit aan te sluiten. Je kan na aanmelden wel op elk moment starten.

   • Inloop- en ontspanningsmiddag
    Dit is een ontmoetings-/ gezelligheidsmiddag voor elk wat wils. Tijdens deze middag kun je kaarten, biljarten, darten, schaken, dammen, mahjong etc. of je komt gewoon een praatje maken.

   • Bingo avond
    Een gezellige avond vol met prijzen en de kans is groot dat het je avond wordt.

   Spirituele cursussen

   • Yoga
    Zoveel mensen als er aan yoga doen, zoveel opvattingen over yoga zijn er. Mijn naam is Sophy-Ann Bakkeren, ik ben gediplomeerd yogadocente en verzorg met veel plezier de hatha yogalessen bij de Paraplu. Eén ding is zeker: de yoga die ik geef is geen topsport. Toch krijg je door regelmatig hatha-yoga te beoefenen absoluut een soepeler en sterker lichaam. Dat bereik je door elke yogahouding heel bewust uit te voeren waarbij je jezelf ondersteunt met een correcte ademhaling. Zo bezien is yoga in de eerste plaats een manier om ontspanning te bereiken, zowel lichamelijk als geestelijk. Je forceert jezelf immers niet in een houding en neemt jezelf ook niets kwalijk als het niet direct lukt, of als je een oefening niet meteen snapt. Elke les van vijf kwartier starten we met een kort moment van mindfulness; daarna bouwen we de yogahoudingen langzaam op. Iedereen doet naar eigen kunnen en in zijn of haar eigen tempo mee. Zo is er tijd om te onderzoeken wat een houding met je doet en waar je grenzen liggen. Elk lichaam is anders en daar houd ik graag rekening mee. Waar nodig bied ik een andere oefening aan. Heeft u specifieke lichamelijke klachten, dan overleg ik graag van te voren even met u.

   Informatieve cursussen

   • Enneagram
    3 cursusmiddagen waarin we ons gaan verdiepen in het enneagram. Je hoeft voor deze cursus geen kennis te hebben van het instrument. We maken er kennis mee en doen enkele oefeningen. Wat nodig is om deel te nemen is een gezonde dosis nieuwsgierigheid en behoefte aan zelfontwikkeling. Leer jezelf beter kennen; welk type ben je en waarom voel je je bij sommige mensen goed en erger je je aan anderen. Herken je jezelf vooral als Perfectionist, Helper, Winnaar, Romanticus, Observator, Loyalist, Levensgenieter, Baas of Bemiddelaar? Wat kun je leren voor jezelf en wat kun je leren van de ander.

   • Chinese geneeskunde
    Cursus Chinese Geneeskunde. In deze cursus ga je in twee avonden een stukje van de basis leren van de Chinese geneeskunde. Theorie en praktijk zullen in deze lessen worden afgewisseld. Deel 1: vijfelementenleer. De eerste avond gaan we leren wat de vijfelementenleer inhoudt. De elementen hout, vuur, aarde, metaal en water staan in de Chinese Geneeskunde aan de basis van diverse cycli die in de natuur, het leven, het menselijk lichaam etc staan. Tijdens deze cursus worden praktische tips en oefeningen aangeboden die je zelf toe kunt passen om elk element in balans te brengen waardoor klachten kunnen verminderen of misschien zelfs voorkomen kunnen worden. Wat is energie? Wat is het principe van yin yang? Hoe krijgen we inzicht in deze cyclus die zich in ons dagelijks leven bevindt? Deel 2: meridianenleer. Tijdens de tweede avond wordt er nav de vijfelementenleer dieper ingegaan op de functies en werking van de meridianen. Meridianen kunnen gezien worden als energiebanen die zich in het lichaam bevinden. In deze energiebanen stroomt de Qi oftewel levensenergie. Deze Qi voedt ons lichaam en zorgt voor een goede balans op fysiek en emotioneel gebied. Welke meridianen zijn er? Waar bevinden ze zich? En wat doen ze met ons lichaam? Zijn vragen waar u tijdens deze les antwoord op krijgt. Ook tijdens deze avond zal op een eenvoudige manier de basis van de Chinese geneeskunde worden uitgelegd. Theorie en praktijk wisselen zich tijdens deze lessen af.

   • Dia presentatie over Iran
    Een dialezing over Iran brengt je in een wereld van prachtige mozaïek tempels en uiterst vriendelijke bevolking. Daarnaast is het zo’n groot land met een diversiteit aan natuur, van hoge bergen tot woestijn. Op deze avond zal ik foto’s laten zien van mijn 2 reizen door dit indrukwekkende land.

   • Theorie Opfriscursus Verkeer (TOV)
    De cursus is bestemd voor bestuurders die (al) geruime tijd hun rijbewijs hebben. In de loop der jaren is veel gebeurd en vernieuwd in de Wegenverkeerswet waarvan de meeste bestuurders nauwelijks afweten. In de cursus worden de laatste ontwikkelingen van de verkeersregels uitgelegd. Er wordt ingegaan op: – Theoretische kennis van de Wegenverkeerswet (WVW1994); – Voorrang; – Uitleg van de verkeersborden en hun betekenis; – Diverse situaties aan de hand van hedendaagse situaties.

   Diverse workshops

   • Bronkaarten maken voor intenties nieuwe jaar
    Een Bronkaart is een vorm van kleine visionboard maar zonder tekst. Aan de hand van afbeeldingen die ik meeneem creeër je intuïtief je eigen kaart. We zullen een speciaal thema nemen: wat gaat het nieuwe jaar 2024 mij brengen? Je zult verrast zijn van het resultaat, dat we met elkaar nog zullen “lezen”. Een fijne creatieve bezigheid met diepgang.

   • Creatief met en zonder penseel
    Verbaas je zelf over de talenten die je hebt. In deze workshop creëer je een schilderij die je maakt bijna zonder een penseel. Ontdek in deze workshop je creativiteit met …… Voorbeelden zijn aanwezig en alle materialen, zoals doekjes/lapjes/jute/stofjes/lijm etc. worden verzorgd door de docent.

   • Schilderen met bladeren/ natuurlijke materialen
    Schilderen met bladeren/ natuurlijke materialen Hoe creatief kan je zijn met herfstbladeren die zo voor het oprapen liggen. Creëer je eigen natuurlijke schilderij, je zult versteld staan van het resultaat. Voorbeelden zijn aanwezig. Materiaal ksten te voldoen aan de docent

   • Workshop Herfststukje
    Leuk herfstraamstuk. We gaan in een houten frame met powertex 2 vogels maken op een tak. Onder in het stuk komt mos en andere herfstdingen.

   • Workshop Kerststukje
    We gaan een leuke staande ring maken met onderin een bloemstuk en met kerstballen in de ring.

   • Workshop Paasstukje
    We gaan van stro een groot paasei maken, met gaas. Dit is een stuk om op te hangen binnen of buiten. We maken het af met narcissen, eitjes, vlinders en vogels en krulwilgen.

   • Van irritatie naar begrip voor jezelf en anderen
    Misschien denk je weleens als iemand zich heel anders gedraagt dan jij: “Wat een type zeg!” Tijdens deze workshop leer je jezelf en anderen beter te begrijpen door kennis te maken met de vier DISC gedrags-stijlen: Dominant, Invloed, Stabiel en Correct (DISC) Door middel van een mini DISC test ontdek je je eigen DISC stijl met de bijbehorende persoonlijkheidssterkten en valkuilen en je ontdekt onder welke omstandigheden jij het beste functioneert. Je krijgt praktische tips om om te gaan met mensen die een andere stijl hebben dan jij en je ontwikkelt begrip i.p.v irritatie. Deze workshop helpt bij het verbeteren van relaties zowel privé als op het werk!


    

   Inschrijven

   Je kunt je op de volgende manieren inschrijven:

   1. Via deze pagina door achter de betreffende cursus op de blauwe button met “Inschrijven” te klikken.
   2. Door inlevering van het inschrijfformulier bij Stichting Paraplu in Wilnis.

   Je kunt ook eerst nog even hier het programmaboekje van 2023 / 2024 downloaden.