Creatieve cursussen

 • Knippen en naaien
  Vindt je het leuk om zelf kleding te maken dan organiseren wij, eens in de 2 weken een knip en naaiavond om met elkaar iets nieuws te creëren. We helpen en leren van elkaar dus: Doe gezellig mee.

 • Schilderen met Materie
  De doelstelling is om je de abstracte schilderkunst met materie en het abstraheren aan te leren. In deze cursus wordt deze methode je aangeleerd. Onder materie wordt verstaan bijv. zand, steen, hout en allerlei verschillende materialen die je aanspreken en waar je mogelijkheden in ziet. Het werk geeft een bepaalde spanning en roept het gevoel op van creativiteit waardoor kleur, vorm en lijn het tot een geheel maken.

 • Met passie schilderen!
  Deze cursus is figuratief als abstract; wat je eigen keuze is. De docent werkt individueel met je. Eventueel kun je werken met materie: dit zijn natuurlijke materialen, die je dan heel simpel naar eigen inzicht en je creativiteit kunt verwerken op doek.

 • Ontdekkingsreis in aquarelleren en tekenen
  Om te leren aquarelleren heb je een beetje lef nodig. Het is een techniek waarbij de verf dun en waterig is en waarbij toevalligheden en ongelukjes soms een rol spelen. Onbedoeld ontstaan hierdoor vaak spectaculaire schilderijen! Ieder nieuw aquarel is een ontdekkingsreis. Er wordt aandacht besteed aan het mengen van kleuren, verschillende aquareltechnieken, het opbouwen van een compositie, perspectief en diepte. In deze cursus ga je al vanaf de eerste les aan de slag met het maken van jouw eigen kunstwerkjes. Wie alleen wil tekenen is ook welkom. Deze cursus wordt om de twee weken gegeven.

 • Vrij schilderen met Acryl (geen olieverf !)
  Computer, mobiele telefoon of tv, even weg ermee! Kom op dinsdagavond schilderen bij de Stichting Paraplu van 20.00 uur tot 22.00 uur. Heb je altijd al eens je hobby “schilderen” willen verbeteren? In deze lessen mag je lekker met je penseel, potlood, sponsje en acrylverf iets leuks gaan maken. Alles valt te leren. Ook al denk je dat je niet goed kunt schilderen dan is dat geen probleem. Als je er maar plezier in hebt! Heb je dat plezier in schilderen reeds gevonden dan kun je in deze cursus wellicht nog nieuwe dingen of technieken leren. Het is een uitdaging om goed te kijken, vooral m.b.t. het maken van een schilderij. Dat kan iedereen leren. Handige tips en veel oefening baart kunst. In deze cursus mag je met de docent overleggen wat je graag wil maken. Heb je zelf een voorbeeld of een leuk idee, misschien doet elke cursist dan wel mee. Kom je er niet helemaal uit dan heeft de docent nog ideeën genoeg.

 • Haken voor beginners
  Haken voor beginners: haken is misschien wel de leukste bezigheid die je kan doen in je vrije tijd. Het is namelijk helemaal niet moeilijk, je kunt er hele leuke dingen mee maken en het is een creatieve bezigheid. Sommige zullen misschien niet weten hoe ze moeten haken, in deze cursus ga ik in 8 stappen uitleggen hoe je moet leren haken Wat heb je nodig? • Haaknaalden • Haak katoen of wol • Meetlint • Schaar Mag eventueel eigen patroon meenemen.

 • Chinees penseel schilderen
  Chinees penseel schilderen is een harmonieuze kunst met vloeiende lijnen, gracieuze contouren en tradionele penseelstreken in aquarelverf. Stap voor stap ontdek je de technieken voor het schilderen van bloemen, vogels, bomen en landschappen. We maken zelfs kennis met enkele Chinese karakters en het verwerken op rijstpapier. Je zult veel plezier beleven aan de vloeiende, spontane stijl van de unieke kunstvorm. Zowel voor beginners als voor gevorderden geschikt.

 • Schilderen met voornamelijk Acryl
  Het plezier van tekenen en schilderen en het maken van een mooi kunstwerk staat in deze cursus voorop. Bij elk onderwerp komen al doende enkele basistechnieken als perspectief, schaduw en licht, indeling van het werk en het suggereren van diepte aan bod. De onderwerpen kunnen variëren van tekenen en schilderen naar model of voorwerpen in het atelier alsook het bestuderen van tekeningen en schilderijen van beroemde kunstenaars. Naast het werken met acryl ben je vrij om ook gebruik te maken van ander materiaal bijv. aquarelverf, pastelkrijt, houtskool of potlood. De cursus is toegankelijk voor zowel beginners als gevorderden.

 • Buiten schilderen
  In de zomermaanden is er gelegenheid om vanuit de Paraplu buiten te gaan schilderen. Onder leiding van de docent gaan we naar eigen waarneming een landschap schilderen of tekenen. De techniek is naar eigen keuze. Zowel aquarel, acryl of houtskool zijn heel goed mogelijk. Deze activiteit is geheel afhankelijk van de weersvoorspellingen. Voorlopig denken wij aan 2 dagen, eind mei en begin juni op donderdag- of zaterdagmiddag. Als het weer het toelaat zou dat kunnen in week 22, 23 of 24. Tegen die tijd krijg je persoonlijk bericht of de activiteit op een van deze dagen plaatsvindt. Vind je het avontuurlijk of gezellig om samen buiten te schilderen, schrijf je dan in. De cursus “buiten schilderen” is voor iedereen toegankelijk.

 • Schilderen in aquarel/acryl
  Schilderen met verschillende materialen en technieken, zowel voor beginners als gevorderden. Je kiest het materiaal dat bij je past, maar iets anders proberen kan altijd!

 • Creatief met Karton en Papier
  Vanaf september start Dinie van Tol op de dinsdagmiddag, eens in de 2 weken, een gezellige middag met papier en karton. Het is de bedoeling dat iedereen zijn eigen materiaal zoals karton, plaatjes en alles wat nodig is om te plakken en te knippen mee neemt. Degene die graag kennis willen maken en geen materiaal hebben, zijn ook van harte welkom, lesmateriaal is aanwezig. De kosten per middag zijn € 2,40 de eventuele materiaalkosten te voldoen aan Dinie. We hopen dat jullie allemaal weer zin in een gezellige middag hebben.

Digitale cursussen

  DD

   Talen

   • Duits
    Ga je graag naar Duitsland op vakantie of gewoon voor gezellig winkelen? Heb je moeite met de taal? Wil je ook niet voor gek staan? Dan is deze basiscursus Duits helemaal voor jou. In deze cursus leer je veel basisvaardigheden van de Duitse taal zoals: • hoe je de klanken moet uit spreken (tongval) • de zinsopbouw • elkaar begroeten • gewone conversatie met de verkoper – receptioniste – ober • en nog veel meer ……. Gemotiveerd? Wacht niet langer en schrijf je direct in!

   Ontspannings activiteiten

   • Bridgeles voor beginners
    Bridge is het leukste spel ter wereld en ook nog een sport, het wordt wereldwijd gespeeld. Wie kan bridgen verschaft zichzelf als het ware een paspoort: waar ter wereld er ook wordt gebridged, jij kunt meedoen. Je betreedt een leuke wereld waar altijd wat te doen valt: thuis, bij de lokale bridgeclub , tijdens een bridgedrive (van toernooi tot kroegentocht) of op een bridgevakantie. Is bridge moeilijk? Nee, maar je moet er wel tijd in steken en ook veel oefenen.

   • Bridgen
    Voor iedereen die een cursus bridgen heeft gevolgd en speelervaring heeft, is dit een geschikte avond om mee te bridgen.

   • Mondharmonicaclub ‘De Oude Klanken’
    De mondharmonicaclub bestaat sinds 1986. Men hoeft geen kennis van noten te hebben om deel te nemen aan deze cursus. Wekelijks vindt er ondersteuning plaats bij het leren bespelen van de mondharmonica. Ons uitgebreide repertoire bestaat niet alleen uit evergreens en toppers uit het verleden, maar ook uit bekende songs van deze tijd. Onze muziek, vaak tweestemmig uitgevoerd, wordt behalve door een grote groep gezellige mondharmonicaspelers ondersteund door een combo. Wij verzorgen optredens in wooncentrums, verpleeghuizen, ouderenbonden, voor de Zonnebloem, bij speciale gelegenheden enz.

   • Biljarten
    Er wordt o.l.v. een spelleider gebiljart. Iedereen die kan biljarten, kan zich inschrijven en is verzekerd van een gezellige middag.

   • Ringtraining voor alle toy rassen
    De ringtraining is er op gericht om je te leren je hond zo goed mogelijk voor te brengen in de ring. Hiervoor worden tijdens de trainingen vaak de situatie in de ring zo goed mogelijk nagebootst. Er wordt o.a. geoefend op: • Gangwerk tonen door een rondje te lopen in de ring, in een driehoek en op en neer. • Na het lopen je hond in stand zetten, aandacht vragen zodat de hond blijft staan • Kleine rassen worden op de tafel bekeken door de keurmeester zoals bv. tandjes kijken en betast om te kijken of de bouw goed is van de hond • We geven tips over kleding die je aan kan doen op een show. (bv geen zwarte kleding als je een zwarte hond hebt) • Wat nemen we mee naar show • Welke kwalificaties kan je behalen Het is handig om zo vroeg mogelijk met ringtraining te beginnen. Als je een pup hebt en al weet dat je met deze hond naar shows wilt gaan, dan kun je al direct met de pup beginnen aan de cursus ringtraining. We leren je met de pup(s) al spelenderwijs samen te werken en ze krijgen gelijk een stukje socialisatie De prijs per avond is € 5,00 per persoon. Je mag dan met maximaal 3 hondjes komen trainen. Dit bedrag wordt per pin betaald aan de gastvrouw. Het is niet mogelijk om zonder je aan te melden bij deze activiteit aan te sluiten. Je kan na aanmelden wel op elk moment starten.

   • Inloop- en ontspanningsmiddag
    Dit is een ontmoetings-/ gezelligheidsmiddag voor elk wat wils. Tijdens deze middag kun je kaarten, biljarten, darten, schaken, dammen, mahjong etc. of je komt gewoon een praatje maken.

   • Stijldansen
    In deze cursus kun je leren stijldansen… of in het verleden geleerde dansen ophalen en uitbreiden. Vaak heeft een van de partners ooit dansen geleerd en de ander niet; voor wie nog niet eerder dansles heeft gehad beginnen we met de basispassen. Elk paar danst op zijn eigen niveau en wordt hierin door ons begeleid. Tijdens de les is er een korte pauze, en ook na de les is er nog even tijd voor een drankje en een praatje. De nadruk ligt op een gezellige dansavond waarbij dansen niet alleen plezier voor twee is maar voor de hele club. Een prima manier om de winter door te komen en het geeft nog een gezonde lichaamsbeweging ook!

   • Bingo avond
    Bingo avond bestaande uit 6 ronden en vele aantrekkelijke prijzen.

   • Keezen
    Gezelschapsspel op de zaterdagavond bij de Paraplu

   Spirituele cursussen

   • Yoga
    Zoveel mensen als er aan yoga doen, zoveel opvattingen over yoga zijn er. Mijn naam is Sophy-Ann Bakkeren, ik ben gediplomeerd yogadocente en verzorg met veel plezier de hatha yogalessen bij de Paraplu. Eén ding is zeker: de yoga die ik geef is geen topsport. Toch krijg je door regelmatig hatha-yoga te beoefenen absoluut een soepeler en sterker lichaam. Dat bereik je door elke yogahouding heel bewust uit te voeren waarbij je jezelf ondersteunt met een correcte ademhaling. Zo bezien is yoga in de eerste plaats een manier om ontspanning te bereiken, zowel lichamelijk als geestelijk. Je forceert jezelf immers niet in een houding en neemt jezelf ook niets kwalijk als het niet direct lukt, of als je een oefening niet meteen snapt. Elke les van vijf kwartier starten we met een kort moment van mindfulness; daarna bouwen we de yogahoudingen langzaam op. Iedereen doet naar eigen kunnen en in zijn of haar eigen tempo mee. Zo is er tijd om te onderzoeken wat een houding met je doet en waar je grenzen liggen. Elk lichaam is anders en daar houd ik graag rekening mee. Waar nodig bied ik een andere oefening aan. Heeft u specifieke lichamelijke klachten, dan overleg ik graag van te voren even met u.

   Informatieve cursussen

   • Theorie Opfriscursus Verkeer (TOV)
    De cursus is bestemd voor bestuurders die (al) geruime tijd hun rijbewijs hebben. In de loop der jaren is veel gebeurd en vernieuwd in de Wegenverkeerswet waarvan de meeste bestuurders nauwelijks afweten. In de cursus worden de laatste ontwikkelingen van de verkeersregels uitgelegd. Er wordt ingegaan op: – Theoretische kennis van de Wegenverkeerswet (WVW1994); – Voorrang; – Uitleg van de verkeersborden en hun betekenis; – Diverse situaties aan de hand van hedendaagse situaties.  

   • Dialezing rondreis Jordanië
    Op deze avond vertel ik van de vele rondreizen die ik gemaakt heb door Jordanië. Aan de hand van dia’s neem ik je mee op reis door dit prachtige land in het Midden Oosten. Van de Romeinse opgravingen,Petra, de Nabateeërs, de Dode Zee en de Wadi Rum woestijn waar ik vele meerdaagse kamelentochten gemaakt heb.

   • Familie-opstellingen
    Familieopstellingen is een werkvorm ontwikkeld door Bert Hellinger. Veel van onze patronen/blokkades/gedragingen zijn ontstaan vanuit onze familielijn. Met opstellingen zetten we representanten neer in de ruimte die bepaalde personen vertegenwoordigen uit jouw familie of omgeving. Op deze manier kan er een duidelijk beeld/helderheid ontstaan over het thema waar je tegenaan loopt. Deze avond of middag is een introductie op de methode waarbij we diverse oefeningen zullen doen, zodat iedereen deze werkvorm kan ervaren.

   Diverse workshops

   • Creatief met en zonder penseel
    Verbaas je zelf over de talenten die je hebt. In deze workshop creëer je een schilderij die je maakt bijna zonder een penseel. Ontdek in deze workshop je creativiteit met …… Voorbeelden zijn aanwezig en alle materialen worden verzorgt door de docent.

   • Voorjaarsstuk met narcissen
    Mooi voorjaarsstuk met narcissen. We versieren de punt met bladeren en bovenop maken we een mooi gedecoreerd stuk. Het is een blikvanger in ieders huiskamer.

   • Van irritatie naar begrip voor jezelf en anderen
    Misschien denk je weleens als iemand zich heel anders gedraagt dan jij: “Wat een type zeg!” Tijdens deze workshop leer je jezelf en anderen beter te begrijpen door kennis te maken met de vier DISC gedrags-stijlen: Dominant, Invloed, Stabiel en Correct (DISC) Door middel van een mini DISC test ontdek je je eigen DISC stijl met de bijbehorende persoonlijkheidssterkten en valkuilen en je ontdekt onder welke omstandigheden jij het beste functioneert. Je krijgt praktische tips om om te gaan met mensen die een andere stijl hebben dan jij en je ontwikkelt begrip i.p.v irritatie. Deze workshop helpt bij het verbeteren van relaties zowel privé als op het werk!


    

   Privacy

   Het inschrijfformulier zal niet op een andere manier worden gebruikt dan als inschrijving voor een cursus, waarbij alle geldende privacy regels in acht worden genomen.

    

   Inschrijven

   Je kunt je op de volgende manieren inschrijven:

   1. Via deze pagina door achter de betreffende cursus op de blauwe button met “Inschrijven” te klikken.
   2. Door inlevering van het inschrijfformulier bij Stichting Paraplu in Wilnis.

   Je kunt ook eerst nog even hier het programmaboekje van 2022 / 2023 downloaden.