Creatieve cursussen

 • Creatief met Karton en Papier
  Eens in de twee weken op dinsdagmiddag samen gezellig bezig zijn met papier en karton. Naast het kaarten maken, gaan we af en toe iets anders doen met papier en karton. Met voorbeelden en het bijgeleverde materiaal kan iedereen er zijn/haar eigen creativiteit in kwijt. Ook is het mogelijk om met eigen materialen aan de gang te gaan. Degene die graag kennis willen maken en geen materiaal hebben, zijn ook van harte welkom, lesmateriaal is aanwezig. We hopen dat jullie allemaal weer zin in een gezellige middag hebben.

 • Vrij schilderen met Acryl (geen olieverf!)
  Een schilderij maken omdat je schilderen leuk vindt. Maar ook om een gezellige avond te hebben. De docent helpt je graag verder, geeft je handige tips en geeft je les in de omgang met verf en leert je goed kijken naar perspectief en compositie. Ervaring is niet perse nodig. Ga de uitdaging aan!

 • Ontdekkingsreis in aquarelleren en tekenen Groep 1
  Om te leren aquarelleren heb je een beetje lef nodig. Het is een techniek waarbij de verf dun en waterig is en waarbij toevalligheden en ongelukjes soms een rol spelen. Onbedoeld ontstaan hierdoor vaak spectaculaire schilderijen! Ieder nieuw aquarel is een ontdekkingsreis. Er wordt aandacht besteed aan het mengen van kleuren, verschillende aquareltechnieken, het opbouwen van een compositie, perspectief en diepte. In deze cursus ga je al vanaf de eerste les aan de slag met het maken van jouw eigen kunstwerkjes. Wie alleen wil tekenen is ook welkom. Deze cursus wordt om de twee weken gegeven.

 • Ontdekkingsreis in aquarelleren en tekenen Groep 2
  Om te leren aquarelleren heb je een beetje lef nodig. Het is een techniek waarbij de verf dun en waterig is en waarbij toevalligheden en ongelukjes soms een rol spelen. Onbedoeld ontstaan hierdoor vaak spectaculaire schilderijen! Ieder nieuw aquarel is een ontdekkingsreis. Er wordt aandacht besteed aan het mengen van kleuren, verschillende aquareltechnieken, het opbouwen van een compositie, perspectief en diepte. In deze cursus ga je al vanaf de eerste les aan de slag met het maken van jouw eigen kunstwerkjes. Wie alleen wil tekenen is ook welkom. Deze cursus wordt om de twee weken gegeven.

 • Mandala tekenen voor beginners
  Iedereen kan mandala tekenen. Ik leer je in deze cursus wat handvatten, kleurtechnieken en vormen. We zullen 4 verschillende mandala’s maken. Mijn ervaring is dat hij op een avond niet afkomt en dat je hem thuis voltooit.

 • Schilderen met Materie
  De doelstelling is om je de abstracte schilderkunst met materie en het abstraheren aan te leren. In deze cursus wordt deze methode je aangeleerd. Onder materie wordt verstaan bijv. zand, steen, hout en allerlei verschillende materialen die je aanspreken en waar je mogelijkheden in ziet. Het werk geeft een bepaalde spanning en roept het gevoel op van creativiteit waardoor kleur, vorm en lijn het tot een geheel maken.

 • Haken voor beginners
  Haken voor beginners en gevorderden: haken is misschien wel de leukste bezigheid die je kan doen in je vrije tijd. Het is namelijk helemaal niet moeilijk, je kunt er hele leuke dingen mee maken en het is een creatieve bezigheid. Sommige zullen misschien niet weten hoe ze moeten haken, in deze cursus ga ik in 8 stappen uitleggen hoe je moet leren haken. Heb je al meer ervaring, leer je in de cursus meer technieken. Wat heb je nodig? • Haaknaalden • Haak katoen of wol • Meetlint • Schaar Mag eventueel eigen patroon meenemen.

 • Van Spijkerbroek naar Tas
  Ben je op zoek naar wat ritme in de week en lijkt het je leuk om creatief met je handen en duurzaam bezig te zijn. In een klein groep gaan we in 4 lessen van je oude spijkerbroeken een nieuw item maken, dit kan een tas, een vlaggenlijn of een kussenhoes zijn. Zo maken wij de afvalberg iets kleiner en leren we iets nieuws.

 • Schilderen met Acryl beginners en gevorderden
  Het maken van een leuk en interessant schilderij vraagt verschillende vaardigheden waaronder het tekenen van vormen, perspectief en een evenwichtige vlakverdeling. In deze cursus oefenen we dat door voorstudies te maken in houtskool, soms naar waarneming zoals bij een stilleven en soms door het bestuderen van kunstwerken van bekende kunstschilders zoals voor het maken van een portret of een landschap. Het samenstellen van een passend kleurenpalet en de techniek van het aanbrengen van de acrylverf bepalen tenslotte het resultaat.

 • Schilderen in aquarel/acryl
  Schilderen met verschillende materialen en technieken, zowel voor beginners als gevorderden. Je kiest het materiaal dat bij je past, maar iets anders proberen kan altijd!

Digitale cursussen

  Dagdromen

   MT

   • Opfriscursus Engels
    Wil jij je Engels opfrissen? Heb je in het verleden wel aardig wat Engels gehad maar is dat weggezakt? Kom dan bij de cursus “Opfris Engels”. We besteden aandacht aan de grammatica, lezen/beluisteren teksten over actuele onderwerpen en praten daar over aan de hand van vragen. Wil je weten of het niveau bij je past? Bekijk dan eens een tekst van breakingnewsenglish.com

   Ontspannings activiteiten

   • Inloop- en ontspanningsmiddag
    Dit is een ontmoetings-/ gezelligheidsmiddag voor elk wat wils. Tijdens deze middag kun je kaarten, biljarten, darten, schaken, dammen, mahjong etc. of je komt gewoon een praatje maken.

   • Mondharmonicaclub 'De Oude Klanken'
    De mondharmonicaclub bestaat sinds 1986. Men hoeft geen kennis van noten te hebben om deel te nemen aan deze cursus. Wekelijks vindt er ondersteuning plaats bij het leren bespelen van de mondharmonica. Ons uitgebreide repertoire bestaat niet alleen uit evergreens en toppers uit het verleden, maar ook uit bekende songs van deze tijd. Onze muziek, vaak tweestemmig uitgevoerd, wordt behalve door een grote groep gezellige mondharmonicaspelers ondersteund door een combo. Wij verzorgen optredens in wooncentrums, verpleeghuizen, ouderenbonden, voor de Zonnebloem, bij speciale gelegenheden enz.

   • Ringtraining voor alle toy rassen
    De ringtraining is er op gericht om je te leren je hond zo goed mogelijk voor te brengen in de ring. Hiervoor worden tijdens de trainingen vaak de situatie in de ring zo goed mogelijk nagebootst. Er wordt o.a. geoefend op: • Gangwerk tonen door een rondje te lopen in de ring, in een driehoek en op en neer. • Na het lopen je hond in stand zetten, aandacht vragen zodat de hond blijft staan • Kleine rassen worden op de tafel bekeken door de keurmeester zoals bv. tandjes kijken en betast om te kijken of de bouw goed is van de hond • We geven tips over kleding die je aan kan doen op een show. (bv geen zwarte kleding als je een zwarte hond hebt) • Wat nemen we mee naar show • Welke kwalificaties kan je behalen Het is handig om zo vroeg mogelijk met ringtraining te beginnen. Als je een pup hebt en al weet dat je met deze hond naar shows wilt gaan, dan kun je al direct met de pup beginnen aan de cursus ringtraining. We leren je met de pup(s) al spelenderwijs samen te werken en ze krijgen gelijk een stukje socialisatie De prijs per avond is € 5,75 per persoon. Je mag dan met maximaal 3 hondjes komen trainen. Dit bedrag wordt per pin betaald aan de gastvrouw. Het is niet mogelijk om zonder je aan te melden bij deze activiteit aan te sluiten. Je kan na aanmelden wel op elk moment starten.

   • Bridgen
    Voor iedereen die een cursus bridgen heeft gevolgd en speelervaring heeft, is dit een geschikte avond om mee te bridgen.

   • Biljarten
    Er wordt o.l.v. een spelleider gebiljart. Iedereen die kan biljarten, kan zich inschrijven en is verzekerd van een gezellige middag.

   • Stijldansen voor paren
    In deze cursus kun je leren stijldansen... of in het verleden geleerde dansen ophalen en uitbreiden. Vaak heeft een van de partners ooit dansen geleerd en de ander niet; voor wie nog niet eerder dansles heeft gehad beginnen we met de basispassen. Elk paar danst op zijn eigen niveau en wordt hierin door ons begeleid. Tijdens de les is er een korte pauze, en ook na de les is er nog even tijd voor een drankje en een praatje. De nadruk ligt op een gezellige dansavond waarbij dansen niet alleen plezier voor twee is maar voor de hele club. Een prima manier om de winter door te komen en het geeft nog een gezonde lichaamsbeweging ook!

   • Bingo avond
    Een gezellige avond vol met prijzen en de kans is groot dat het je avond wordt.

   Spirituele cursussen

   • Yoga
    Zoveel mensen als er aan yoga doen, zoveel opvattingen over yoga zijn er. Mijn naam is Sophy-Ann Bakkeren, ik ben gediplomeerd yogadocente en verzorg met veel plezier de hatha yogalessen bij de Paraplu. Eén ding is zeker: de yoga die ik geef is geen topsport. Toch krijg je door regelmatig hatha-yoga te beoefenen absoluut een soepeler en sterker lichaam. Dat bereik je door elke yogahouding heel bewust uit te voeren waarbij je jezelf ondersteunt met een correcte ademhaling. Zo bezien is yoga in de eerste plaats een manier om ontspanning te bereiken, zowel lichamelijk als geestelijk. Je forceert jezelf immers niet in een houding en neemt jezelf ook niets kwalijk als het niet direct lukt, of als je een oefening niet meteen snapt. Elke les van vijf kwartier starten we met een kort moment van mindfulness; daarna bouwen we de yogahoudingen langzaam op. Iedereen doet naar eigen kunnen en in zijn of haar eigen tempo mee. Zo is er tijd om te onderzoeken wat een houding met je doet en waar je grenzen liggen. Elk lichaam is anders en daar houd ik graag rekening mee. Waar nodig bied ik een andere oefening aan. Heeft u specifieke lichamelijke klachten, dan overleg ik graag van te voren even met u.

   Informatieve cursussen

   • Dia presentatie over Iran
    Een dialezing over Iran brengt je in een wereld van prachtige mozaïek tempels en uiterst vriendelijke bevolking. Daarnaast is het zo’n groot land met een diversiteit aan natuur, van hoge bergen tot woestijn. Op deze avond zal ik foto’s laten zien van mijn 2 reizen door dit indrukwekkende land.

   • Theorie Opfriscursus Verkeer (TOV)
    De cursus is bestemd voor bestuurders die (al) geruime tijd hun rijbewijs hebben. In de loop der jaren is veel gebeurd en vernieuwd in de Wegenverkeerswet waarvan de meeste bestuurders nauwelijks afweten. In de cursus worden de laatste ontwikkelingen van de verkeersregels uitgelegd. Er wordt ingegaan op: - Theoretische kennis van de Wegenverkeerswet (WVW1994); - Voorrang; - Uitleg van de verkeersborden en hun betekenis; - Diverse situaties aan de hand van hedendaagse situaties.

   TT

    Diverse workshops

    • Kleurrijke Schilderkunst
     Van schilderijen met een rustige en landelijke uitstraling tot aan vrolijke en kleurrijke kunst voor je saaie muur! Vind je je huis kaal of heb je zin in een complete make-over wanneer het om decoratie gaat? Een verandering aan de muur kan al veel doen binnen je interieur. Stel je bijvoorbeeld eens voor dat je nu schilderijen aan de muur hebt hangen waar veel blauw in verwerkt is. Je wilt je huis wat warmer qua kleuren maken en besluit de muur te voorzien met schilderwerken waar veel warme kleuren in gebruikt zijn. Dat geeft je woon- of slaapkamer al een totaal andere uitstraling. Af en toe een verandering in huis kan je een nieuw, verfrissend gevoel geven.

    • Workshop Portrettekenen en schilderen
     Het maken van een goed portret vereist voldoende kennis van enkele kenmerkende elementen, zoals vorm, positie, uitdrukking, verhouding en schaduwwerking van het gezicht. Door middel van snelle schetsen in houtskool en/of potlood proberen wij vertrouwd te raken met deze belangrijke basisprincipes. Daarna is het aan de cursist om naar eigen keuze een portret maken in potlood, pastel, aquarel of acryl. In genoemde technieken heeft docent Joke Reurings voldoende ervaring om de cursisten te begeleiden. De keuze van materialen hangt af van de gekozen techniek. De aankoop van de juiste materialen kan eventueel in overleg met de docent plaatsvinden. De aanschaf van onderstaande benodigdheden zijn echter voor iedere cursist noodzakelijk.

    • Workshop Paasstukje
     We gaan van stro een groot paasei maken, met gaas. Dit is een stuk om op te hangen binnen of buiten. We maken het af met narcissen, eitjes, vlinders en vogels en krulwilgen.

    • Van irritatie naar begrip voor jezelf en anderen
     Misschien denk je weleens als iemand zich heel anders gedraagt dan jij: “Wat een type zeg!” Tijdens deze workshop leer je jezelf en anderen beter te begrijpen door kennis te maken met de vier DISC gedrags-stijlen: Dominant, Invloed, Stabiel en Correct (DISC) Door middel van een mini DISC test ontdek je je eigen DISC stijl met de bijbehorende persoonlijkheidssterkten en valkuilen en je ontdekt onder welke omstandigheden jij het beste functioneert. Je krijgt praktische tips om om te gaan met mensen die een andere stijl hebben dan jij en je ontwikkelt begrip i.p.v irritatie. Deze workshop helpt bij het verbeteren van relaties zowel privé als op het werk!

    YY


      

     Inschrijven

     Je kunt je op de volgende manieren inschrijven:

     1. Via deze pagina door achter de betreffende cursus op de blauwe button met “Inschrijven” te klikken.
     2. Door inlevering van het inschrijfformulier bij Stichting Paraplu in Wilnis.

     Je kunt ook eerst nog even hier het programmaboekje van 2023 / 2024 downloaden.