Direct inschrijven

Direct inschrijven

Op deze pagina kunt u direct inschrijven. Ter informatie: deze pagina werkt niet goed met Internet Explorer; aanbevolen wordt om Google Chrome of Mozilla Firefox te gebruiken.

 • Als u op de button informatie achter de betreffende cursus  klikt, krijgt u meer informatie.
 • Als u op de button inschrijven achter de betreffende cursus klikt kunt u zich inschrijven.
 • U kunt ook een inschrijfformulier downloaden, uitprinten en dit vervolgens volledig ingevuld en ondertekend inleveren bij of op sturen naar de Stichting ‘Paraplu’, Pieter Joostenlaan 28, 3648 XR Wilnis.

Privacy

Het inschrijfformulier zal niet op een andere manier worden gebruikt dan als inschrijving voor een cursus, waarbij alle geldende privacy regels in acht worden genomen.


 

 

Creatieve cursussen

 • Patchwork en Quilten
  Er worden verschillende soorten patchwork gemaakt. Deze activiteit is voor beginners en gevorderden.
 • Creativiteit en kleding
  Wat is er leuker dan je eigen kledingstijl te ontwikkelen en kleding te dragen die door jezelf bedacht is. In deze serie van drie lessen gaan we op zoek naar je eigen stijl van kleden. De kledingstukken worden in de les ontworpen, ze worden er niet genaaid. We beginnen in de eerste les met het maken van een sfeercollage. Door plaatmateriaal uit te zoeken en in een collage samen te voegen wordt je persoonlijke stijl zichtbaar. Aan de hand van de collage gaan we oefenen met het maken van ontwerpen van kledingstukken. We doen oefeningen met het ontwerpen op papier. Door moulage toe te passen kun je een ontwerp maken in het ruimtelijke vlak. Ook daar gaan we mee aan de slag. Om aan deze lessen deel te nemen volstaat een gezonde creativiteit en nieuwsgierigheid. Eventueel meenemen een schetsblok, kleurpotloden, modetijdschriften, lappen stof en een paspop (niet verplicht).
 • Kaarten maken
  Bij deze activiteit maak je mooie themakaarten en doe je ideeën op. Ans laat je voorbeelden zien die jij ook kunt maken! Je kunt elke dinsdagochtend of woensdagmiddag terecht, maar wel graag van te voren opgeven via telefoonnummer 06-18 97 18 75.
 • Schilderen met voornamelijk Acryl
  Aan de hand van verschillende onderwerpen wordt er voornamelijk gewerkt met acrylverf. Tijdens deze cursus ontdek je de vele mogelijkheden die acrylverf te bieden heeft. Er wordt ook geregeld aandacht besteed aan schetsen en tekenen en theoretische aspecten zoals anatomie bij portret en figuurtekenen en perspectief. Je wordt begeleid bij het werken met het door jouw gekozen materiaal. Naast werken met acryl ben je vrij om ook eens een ander materiaal uit te proberen, bijv. aquarelverf, pastelkrijt, olieverf etc. De cursus is toegankelijk voor zowel beginners als gevorderden.
 • Met passie schilderen!
  Deze cursus is figuratief als abstract; wat je eigen keuze is. De docent werkt individueel met je. Eventueel kun je werken met materie: dit zijn natuurlijke materialen, die je dan heel simpel naar eigen inzicht en je creativiteit kunt verwerken op doek.
 • Schilderen met Materie
  De doelstelling is om je de abstracte schilderkunst met materie en het abstraheren aan te leren. In deze cursus wordt deze methode je aangeleerd. Onder materie wordt verstaan bijv. zand, steen, hout en allerlei verschillende materialen die je aanspreken en waar je mogelijkheden in ziet. Het werk geeft een bepaalde spanning en roept het gevoel op van creativiteit waardoor kleur, vorm en lijn het tot een geheel maken.
 • Ontdekkingsreis in aquarelleren en tekenen
  Om te leren aquarelleren heb je een beetje lef nodig. Het is een techniek waarbij de verf dun en waterig is en waarbij toevalligheden en ongelukjes soms een rol spelen. Onbedoeld ontstaan hierdoor vaak spectaculaire schilderijen! Iedere nieuwe aquarel is een ontdekkingsreis. Er wordt aandacht besteed aan het mengen van kleuren, verschillende aquarel technieken, het opbouwen van een compositie, perspectief en diepte. In deze cursus ga je al vanaf de eerste les aan de slag met het maken van jouw eigen kunstwerkjes. Wie alleen wil tekenen is ook welkom. Deze cursus wordt om de twee weken gegeven.
 • Schilderen in aquarel en/of acryl
  Schilderen met verschillende materialen en technieken, zowel voor beginners als gevorderden. Je kiest het materiaal dat bij je past, maar iets anders proberen kan altijd!
 • Schilderen met Acrylverf
  Deze cursus is toegankelijk voor zowel beginners als gevorderden. Aan de hand van verschillende onderwerpen wordt er gewerkt met acrylverf. Tijdens deze korte cursus ontdek je de mogelijkheden die acrylverf te bieden heeft. Ook wordt aandacht besteed aan schetsen en tekenen.
 • Portrettekenen en Schilderen
  Deze cursus is toegankelijk voor zowel beginners als gevorderden. Tijdens de cursus geeft de docent je vaardigheden aan voor de opbouw van het tekenen van een portret om dit vervolgens te schilderen in acrylverf op een doek of paneel van jouw keuze in overleg met de docent.
 • Vrij schilderen met Acryl (geen olieverf !)
  Computer, mobiele telefoon of tv, even weg ermee! Kom op dinsdagavond schilderen bij de Stichting Paraplu van 20.00 uur tot 22.00 uur. Heb je altijd al eens je hobby “schilderen” willen verbeteren? In deze lessen mag je lekker met je penseel, potlood, sponsje en acrylverf iets leuks gaan maken. Alles valt te leren. Ook al denk je dat je niet goed kunt schilderen dan is dat geen probleem. Als je er maar plezier in hebt! Heb je dat plezier in schilderen reeds gevonden dan kun je in deze cursus wellicht nog nieuwe dingen of technieken leren. Het is een uitdaging om goed te kijken, vooral m.b.t. het maken van een schilderij. Dat kan iedereen leren. Handige tips en veel oefening baart kunst. In deze cursus mag je met de docent overleggen wat je graag wilt maken. Heb je zelf een voorbeeld of een leuk idee, misschien doet elke cursist dan wel mee. Kom je er niet helemaal uit dan heeft de docent nog ideeën genoeg.
 • Aquarel en tekenen met inkt
  In deze workshop komt het tekenen en schilderen van bomen, bloemen en planten aan bod. De combinatie van aquarelleren en tekenen met penseel of pen in Oost-Indische inkt biedt vele mogelijkheden. We laten ons inspireren door o.a. de aquarel-techniek van het Chinees penseelschilderen en het lijnenspel van zen-tangle. De interactie tussen de scherpe uitgesproken lijnen van de inkt en het zachte losse doorschijnende van de verf geven een verrassend en natuurlijk resultaat. In elke les komt een nieuw onderwerp op tafel. Deze workshop is geschikt voor zowel beginners als gevorderden.

Digitale cursussen

 • Backup in Windows 10
  Om je foto’s te backuppen gebruik je natuurlijk Google foto’s vanwege de synchronisatie van al je apparaten, maar is het wel zo verstandig om dan meteen je documenten te backuppen naar Google Drive, zoals Google dat er nu heeft ingebouwd? In Windows 10 kun je backup’s maken met Bestandsgeschiedenis op een externe harde schijf. Waarom dit beter is leer je op deze cursus.
 • RAW foto’s bewerken met `Raw Therapee'
  Op vrijwel alle moderne digitale spiegelreflex camera's zit bij de kwaliteitsinstellingen, naast JPG, -M, -L etc., ook de instelling 'RAW'. Foto's geschoten in 'RAW' hebben alle informatie van het beeld in zich opgeslagen, in tegenstelling tot JPG waarbij compressie is gebruikt. Daardoor kan men met 'RAW' foto's in software zoals Raw Therapee, Lightroom of Photoshop nog alle kanten op met het beeld. We gaan in op laden, selecteren, verwerken en bewerken van foto's, het aanpassen van de witbalans en kleurzweem, exporteren, ruis onderdrukken, verscherpen, tinten, levendigheid, vignettering etc. Alle functies worden besproken en uitgelegd aan de hand van je 'RAW' opnames. De cursus heeft Raw Therapee als uitgangspunt, maar Lightroom en de photoshop raw module zijn vergelijkbaar, en hebben ook dezelfde functies. Alle drie de programma's komen aan bod. Raw Therapee is een open source RAW bewerkingsprogramma, gratis maar toch professioneel: gelijk aan b.v. Adobe Lightroom. Gratis te downloaden op www.rawtherapee.com voor zowel Windows als Apple.

Talen

 • Engels Spreekvaardigheid: 'Tell me'!
  Tijdens deze cursus gaan we met elkaar praten in het Engels over allerlei onderwerpen o.a aan de hand van het spel “Tell me!” Dit is een door de docente zelfgemaakte Engelse variant van de “Kletspot” waarbij cursisten om de beurt een kaart krijgen met een vraag die uiteraard in het Engels beantwoord moet worden of doorgespeeld kan worden naar een medecursist. Ook gaan we de inhoud van korte Nederlandse stukjes uit tijdschriften,kranten of van internet proberen aan elkaar in het Engels over te brengen. Dit doen we aan de hand van de vragen: Who? Did what? Why? When? What happened? Lijkt het je wat om op deze manier je toch iets weggezakte Engels op te frissen? Schrijf je dan in voor deze cursus!
 • Engels voor beginners vervolg
  Tijdens deze cursus worden aan de hand van oefeningen en leesteksten uit het boek ’Great’ actuele onderwerpen behandeld. Denk daarbij aan: boodschappen doen, het reserveren van een hotel, een gesprek over jezelf, hoe vind je de weg, situatie in een winkel, hoe bestel je iets in een restaurant, vrije tijd, vakantie, schrijven van mails en telefoongesprekken. Deze oefeningen zijn bedoeld om een redelijk inzicht te krijgen in de schrijfwijze. Verder worden er regelmatig teksten gemaakt over een bepaald onderwerp. De bedoeling hiervan is om goede zinnen te maken en je woordenschat te vergroten. Als laatste onderdeel is er het spreekvaardigheidsgedeelte waarbij we elkaar vragen stellen over een bepaalde situatie. Denk daarbij aan: een reservering, waar je woont, het weer en dergelijke. De bedoeling van deze cursus is om in een ontspannen sfeer Engels te leren.
 • Duits
  Ga je graag naar Duitsland op vakantie of gewoon voor gezellig winkelen? Heb je moeite met de taal? Wil je ook niet voor gek staan? Dan is deze basiscursus Duits helemaal voor jou. In deze cursus leer je veel basisvaardigheden van de Duitse taal zoals: • hoe je de klanken moet uit spreken ( tongval) • de zinsopbouw • elkaar begroeten • gewone conversatie met de verkoper – receptioniste – ober • en nog veel meer ……. Gemotiveerd? Wacht niet langer en schrijf je direct in!
 • Spaans voor Beginners
  Deze cursus is bedoeld voor diegenen die al een klein beetje kennis hebben van het Spaans. In deze cursus leren we de basis van begrijpend lezen, schrijven, de grammatica, praten en luisteren in de Spaanse taal, zodat je je in de vakantie bijv. in een winkel, restaurant of andere situatie verstaanbaar kunt maken, vragen kunt stellen, begrijpen wat je leest en wat er gezegd wordt. Op een gezellige manier leer je de taal met behulp van teksten, muziek en liedjes en maak je kennis met de Spaanse cultuur, eetgewoontes en gebruiken van het land.
 • Spaans voor Gevorderden
  Deze cursus is bestemd voor diegenen die een basiscursus Spaans hebben gevolgd en al enige kennis van het Spaans hebben. Voor deze cursus gebruiken we het lesboek en het werkboek: ‘Caminos dos van Intertaal’. Het accent van deze cursus ligt op conversatie, het praten over en vragen stellen over thema’s en teksten van het boek en grammatica. Aan de hand van muziek, liedjes en teksten maak je kennis met de Spaanse cultuur, eetgewoontes en gebruiken van het land.

Ontspannings activiteiten

 • Klaverjassen
  Een gezellige middag met klaverjassen. In de winter wordt er ook een competitie gehouden. Er zijn altijd kleine prijzen te winnen. Kom gezellig meedoen!
 • Bridgen
  Voor iedereen die een cursus bridgen heeft gevolgd en speelervaring heeft, is dit een geschikte avond om mee te bridgen.
 • Bridgeles voor beginners
  Bridge is een kaartspel dat vaak wordt beschouwd als een vorm van denksport. In deze cursus maak je kennis met de eerste beginselen van bridge. Het spel wordt gespeeld met 52 kaarten en door vier personen. Er wordt gespeeld volgens het Acol systeem dat een uitstekende basis geeft om bridge te leren.
 • Bridge cursus vervolg
  Deze cursus herhaalt en gaat verder met: uitdiepen van biedingen, vaste slagen tellen, werkkleur ontwikkelen, tegenspel, fit zoeken, spelplan, op naar een slemcontract.
 • Inloop- en ontspanningsmiddag
  Donderdagmiddag is een ontmoetings-/ gezelligheidsmiddag voor elk wat wils. Tijdens deze middag kun je kaarten, biljarten, darten, schaken, dammen, mahjong etc. of je komt gewoon een praatje maken.
 • Ringtraining voor alle toy rassen
  Wij starten met socialisatie voor jonge honden. We leren al spelend samen werken met de hond. Hierna doen wij een ronde met hindernissen. We lopen om pionnen, springen over hindernissen en rennen door de tunnel. Daarna starten we de ringtraining. Hoe breng ik mijn hond uit voor show. De hond leert attent mee te lopen in bepaalde figuren, te staan op tafels en leert betast te worden zoals een keurmeester dit ook zou doen. Samen werken met je hond!
 • Stijldansen voor paren
  In deze cursus kun je leren stijldansen of in het verleden geleerde dansen ophalen en uitbreiden. Vaak heeft een van de partners ooit dansen geleerd en de ander niet; voor wie nog niet eerder dansles heeft gehad beginnen we met de basispassen. Elk paar danst op zijn eigen niveau en wordt hierin door ons begeleid. Tijdens de les is er een korte pauze, en ook na de les is er nog even tijd voor een drankje en een praatje. De nadruk ligt op een gezellige dansavond waarbij dansen niet alleen plezier voor twee is maar voor de hele club. Een prima manier om de winter door te komen en het geeft nog een gezonde lichaamsbeweging ook!
 • Biljarten
  Er wordt onder leiding van een spelleider gebiljart. Iedereen die kan biljarten, kan zich inschrijven en is verzekerd van een gezellige middag.
 • Mondharmonicaclub "De Oude Klanken"
  De mondharmonicaclub bestaat sinds 1986. Men hoeft geen kennis van noten te hebben om deel te nemen aan deze gezellige groep. Ons uitgebreide repertoire bestaat niet alleen uit oude liedjes en toppers van toen, maar ook uit muziek van deze tijd zoals bekende Duitse, Engelse en Indische songs. Onze muziek, vaak tweestemmig uitgevoerd, wordt behalve door een grote groep mondharmonicaspelers ondersteund door een combo. Wij verzorgen optredens in verzorgings- en verpleeghuizen, Ouderenbonden, voor de Zonnebloem en bij speciale gelegenheden.
 • Kennismaking met Golf
  In deze cursus maakt u onder leiding van de golfleraren Jacques en Frits kennis met de golfsport. Wie wil dat nu niet? Bewegen en genieten in een geweldige omgeving. U krijgt in 5 lessen de beginselen van de golfsport onder de knie. U zult gegrepen worden door het plezier dat deze sport voor jong en oud met zich meebrengt. Begin nu met bewegen en pak deze kans! U zult versteld staan van het plezier wat u beleeft.

Spirituele cursussen

 • Yoga
  Yoga is voor iedereen, ongeacht leeftijd of fysieke mogelijkheden. Omdat lichaam en lichaamsverhoudingen bij iedereen weer anders kunnen zijn, is het wel zaak dat we ons lichaam goed leren kennen. Yoga begint vanuit rust en acceptatie; vervolgens beweeg je je zonder te forceren in de yogahouding. Het gaat om de ervaring die je opdoet wanneer je enige ademhalingen in de houding blijft. Herhaling van de houdingen en aanwijzingen van je docent zorgen ervoor dat je je de houdingen op een verantwoorde manier eigen maakt. Yoga is gericht op ademhaling, het denken tot rust te brengen en het lichaam vrij te maken van spanningen. De Yoga-houdingen (asana’s) zijn op elk niveau uit te voeren en laten de energie beter stromen. Het lichaam wordt soepeler en je leert jezelf te voelen en te ervaren, waardoor je beter jouw grenzen leert kennen binnen jouw lichaam. Yoga verbetert je gezondheid, lichaam en geest door een verantwoorde manier van bewegen; ook bij blessures of voor bijzondere doelgroepen. Wij zijn Marja Raats en Sophy-Ann Bakkeren en wij verzorgen samen de lessen op de vrijdagochtend. Wij zijn beiden volledig gediplomeerde yogadocenten en we staan ingeschreven bij de Vereniging Yogadocenten Nederland.
 • Yoga (Hatha)
  Hatha Yoga Een rustige hatha yogales met aandacht voor verdieping, verzachting en gerichtheid naar binnen. Dit wordt bereikt door staande, zittende of liggende houdingen wat langer aan te houden en bewuster in te voelen. Hierdoor ontstaat een inwendige massage, met als gevolg een betere doorbloeding van de vitale organen, meer ruimte voor de ademhaling en grotere flexibiliteit. Daarbij worden oefeningen aangereikt die je in staat stellen om bepaalde lichaamsdelen vanuit een zekere houding met de handen te masseren. Ook ontdek je gaandeweg de meerwaarde van hulpmiddelen, zoals blokken, stokken of banden. Op deze wijze krijgt het lichaam een extra impuls, waardoor je lekker in je vel komt te zitten. De lessen zijn geschikt voor alle leeftijden, in het bijzonder voor hen, die in een kalm tempo zinvol in beweging willen zijn.
 • Klankreis
  Laat je tijdens een klankreis meevoeren door de ontspannende werking van klankschalen en klankstaven in combinatie met stem, zachte drums, tanpuralier, windgongs en tal van andere klanken. Een klankreis onderga je, heerlijk liggend op een matje of slaapzak, toegedekt met een plaid en een fijn kussentje onder je hoofd. Dit dien je wel zelf mee te nemen, want deze zijn niet standaard aanwezig. Aan het eind van de klankreis worden de namen van de deelnemers gezongen. De roepnaam heeft een speciale trillingsfrequentie en deze gezongen horen voelt als een (h)erkenning van je zijn. De sessie duurt ruimschoots 1 uur en daarna is er gelegenheid voor een kopje kruidenthee en/of een nadere kennismaking met de gebruikte instrumenten.

Informatieve cursussen

 • Enneagram
  Werken met het enneagram wordt een feest van herkenning. Plotseling ga je begrijpen waarom je op een bepaalde manier reageert. Ook voor het handelen van anderen kun je na de cursus meer begrip opbrengen. Het enneagram is een model dat eeuwen oud is en dagelijks veel mensen helpt in hun ontwikkeling. Leer jezelf beter kennen; welk type ben je en waarom voel je je bij sommige mensen goed en erger je je aan anderen. Herken je jezelf vooral als Perfectionist, Helper, Winnaar, Romanticus, Observator, Loyalist, Levensgenieter, Baas of Bemiddelaar? Wat kun je leren voor jezelf en wat kun je leren van de ander. De eerste les houden we ons bezig met de betekenis van het enneagram, wat kun je ermee en met behulp van het enneagramspel en een test gaan we op zoek naar je voorkeurstype. In de volgende lessen bespreken we de verschillende typen, we kijken naar de vleugeltypen, de groeimogelijkheden van ieder persoon en je leert je stress of zwakte te herkennen.
 • Theorie Opfriscursus Verkeer (TOV)
  De cursus is bestemd voor bestuurders die (al) geruime tijd hun rijbewijs hebben. In de loop der jaren is veel gebeurd en vernieuwd in de Wegenverkeerswet waarvan de meeste bestuurders nauwelijks afweten. In de cursus worden de laatste ontwikkelingen van de verkeersregels uitgelegd. Er wordt ingegaan op: - Theoretische kennis van de Wegenverkeerswet (WVW1994); - Voorrang; - Uitleg van de verkeersborden en hun betekenis; - Diverse situaties aan de hand van hedendaagse situaties.  

Diverse workshops

 • Zing SALIG
  Met elkaar ‘Salig’ zingen impliceert dat er aandacht is voor Stem - Adem - Lijf - improvisatie - Genieten. Zonder enige vorm van bladmuziek verkennen we onze eigen muzikaliteit, middels tal van oefeningen waarin de stem steeds vrijer wordt. Dat kan de ene keer via de weg van ingetogenheid en klankmeditatie en de andere keer door expressief, speels en uitbundig te zijn, altijd met respect voor elkaar. Naarmate je vrijer wordt in het zingen, ontdek je steeds meer leuke kanten van jezelf wat ook op elkaar een positieve uitwerking heeft. Waar nodig spreken we regels af, maar aan het eind laten we deze regels ook vaak weer los. Wat zoal voorbij komt zijn: klankmeditaties, jabbertalk (fantasietaal), beweging en dans, ritme en melodie, vraag en antwoord, soleren en begeleiden, klank, taal en muziek, klank en klein percussie, klankbad  geven aan elkaar en samen een klankorkest vormen. Zing Salig wordt begeleid door Jessica  Erdtsieck, yogadocente, antropologe, liedjes, klank- en improvisatiemaakster.
 • Powertex beeld 'Moderne Dans'
  Je maakt met Powertex verharder een beeldje van een gestileerd dansend paar. Het beeldje is ongeveer 25 tot 30 cm hoog. Al naar gelang de gekozen houding. Op de beide figuren wordt structuur aangebracht en het beeld wordt op kleur gebracht met acrylverf in kleur(en) naar keuze.
 • IJsvogeltje
  Om mee te doen heb je geen ervaring nodig, deze workshop is geschikt voor beginners en gevorderden. Op deze middag gaan we een vogeltje maken op een stenen sokkel. Laag voor laag bouwen we je creatie op en kleuren de ijsvogel in de originele kleuren of in het brons. Aan het einde van de middag heb je een mooi eigen kunstwerkje wat je binnen en buiten (na 6 weken) kunt neerzetten. De klei is zelf hardend en gemaakt van powertex, deze hoef je niet zelf te maken: dat is al voor je gedaan.
 • Armbandjes maken
  Vind jij armbandjes ook zo mooi? Met prachtige kralen en bedeltjes eraan? In allerlei mooie kleurtjes? Kom dan op woensdagmiddag naar de Paraplu. Onder begeleiding van Juliette kun je maar liefst 4 mooie armbandjes maken. Je mag zelf kiezen welke kralen je mooi vindt. Ook mag je er nog bedeltjes aan maken (zij zal je daarbij helpen). De armbandjes rijgen we op elastiek, dat past altijd. Kom je ook? Let op! Je kunt meedoen als je 8 jaar bent (niet wordt) en niet ouder bent dan 15 jaar.

ZZ