Haal meer uit uw digitale camera en bewerk raw foto’s met ‘raw therapee’ software.

Haal meer uit uw digitale camera en bewerk raw foto’s met ‘raw therapee’ software.

Curscode: CT2008

 

Een moderne digitale camera,  uitgerust met technische hoogstandjes, vele menu's, knopjes en afkortingen. Kennis van de mogelijkheden en weten wanneer je die kunt toepassen, geven een foto nét  dat verschil bij speciale situaties en momenten.

Bij deze cursus leert u de functies van uw camera kennen, zoals witbalans, sluitersnelheid, belichting, kleurcorrecties, flitsen en welke simpele voorzorgsmaatregelen ervoor zorgen dat u zich zeker voelt over uw camera tijdens gebruik.

Vraagt u zich misschien af wat de term RAW betekent bij het menu foto kwaliteitsinstellingen van uw camera? Een RAW foto bevat alle informatie van het moment van fotograferen, in tegenstelling tot een jpg foto die gecomprimeerd, maar zijn alleen te openen in geschikte software.

Geschikte software is bijvoorbeeld het gratis programma Raw Therapee. Het is geavanceerde open source software, die toch vrij makkelijk te bedienen is. Het kan vele RAW formaten aan. Inmiddels bestaat versie 5.7. Het is een foto-laboratorium op uw Windows of Apple pc. Het programma doet absoluut niet onder voor commerciële software zoals bv Adobe Lightroom.

U kunt het zo zien: open een raw foto in raw therapee, en het is vrijwel dezelfde situatie als toen u de foto aan het maken was op uw toestel. Vrijwel alles is opnieuw in te stellen, behalve scherpte.

U kunt o.a. onderbelichte foto’s lichter maken, overbelichte foto’s donkerder, uitsnijden, verscherpen, soft-focussen en witbalans herstellen, en nog veel meer handige functies om een ‘mislukte’ foto goed te krijgen, of een perfecte foto misschien nog wel perfecter. JPG foto’s zijn ook te bewerken, maar op veel geringere schaal.

 

Opmerking: Meenemen: camera, aansluitsnoer, handleiding, usb-stick met een selectie van (raw) foto's die u al gemaakt heeft. En een laptop met daarop geïnstalleerd: raw therapee (gratis te downloaden voor Mac en Windows op www.rawtherapee.com).

 

Data:     van 31-10-22 t/m 28-11-22
             5 lessen, op maandag

             van 20:00 – 22:00 uur

Kosten:  € 43.00
Docent: Bjorn Goud
 

 

Privacy

Het inschrijfformulier zal niet op een andere manier worden gebruikt dan als inschrijving voor een cursus, waarbij alle geldende privacy regels in acht worden genomen.

 

Inschrijven

Je kunt je op de volgende manieren inschrijven:

  1. Via deze pagina door achter de betreffende cursus op de blauwe button met “Inschrijven” te klikken.
  2. Door inlevering van het inschrijfformulier bij Stichting Paraplu in Wilnis.

Je kunt ook eerst nog even hier het programmaboekje van 2022 / 2023 downloaden.