Direct inschrijven

Direct inschrijven

Op deze pagina kunt u direct inschrijven.

 • Als u op de button informatie achter de betreffende cursus  klikt, krijgt u meer informatie.
 • Als u op de button inschrijven achter de betreffende cursus klikt kunt u zich inschrijven.
 • U kunt ook een inschrijfformulier downloaden, uitprinten en dit vervolgens volledig ingevuld en ondertekend inleveren bij of op sturen naar de Stichting ‘Paraplu’, Pieter Joostenlaan 28, 3648 XR Wilnis.

 

 

Creatieve cursussen

 • Tekenen en Schilderen voor beginners en gevorderden
  Een cursus van 12 dagdelen schilderen en tekenen voor iedereen, beginners en gevorderden. Wij werken met acrylverf, soft-pastel en potlood. In het voorjaar gaan we met de groep op een mooie locatie een dagje buiten schilderen en gaan een dagje samen genieten en leren van een museum bezoek.
 • Schilderen en Tekenen.....jouw avontuur!
  In deze schilder- en tekencursus leer je werken met verschillende technieken en  materialen, je zult verrast zijn van de grenzeloze mogelijkheden. Experimenteel tekenen met potlood, houtskool en pastelkrijt, schilderen met aquarel- of acrylverf... Jij kiest het materiaal dat bij je past, maar iets anders proberen kan altijd. Het proces om tot je eigen beeld te komen is het avontuur. De cursus is toegankelijk voor zowel beginners en gevorderden. 
 • Schilderen met Materie
  De doelstelling is om je de abstracte schilderkunst met materie en het abstraheren aan te leren. In deze cursus wordt deze methode je aangeleerd. Onder materie wordt verstaan bijv. zand, steen, hout en allerlei verschillende materialen die je aanspreken en waar je mogelijkheden in ziet. Het werk geeft een bepaalde spanning en roept het gevoel op van creativiteit waardoor kleur, vorm en lijn het tot een geheel maken. Deze cursus is alleen voor gevorderden.
 • Figuratief en Abstract Schilderen
  In deze gezellige club gaan wij u diverse gemengde technieken aanleren, naar eigen keuze, zowel figuratief als abstract. Eventueel met materie; dit zijn natuurlijke materialen die u dan naar eigen inzicht kunt verwerken op doek.
 • Schilderen in aquarel en/of acryl
  Schilderen met verschillende materialen en technieken, zowel voor beginners als gevorderden. Je kiest het materiaal dat bij je past, maar iets anders proberen kan altijd!
 • Aquarelleren en Tekenen
  Er wordt aandacht besteed aan het mengen van kleuren, verschillende aquarel technieken, het opbouwen van een compositie en perspectief. Wie alleen wil tekenen is ook welkom en krijgt specifieke opdrachten. Nadruk ligt op het ontwikkelen van een "eigen handschrift". Deze cursus wordt om de twee weken gegeven.
 • Tekenen en Schilderen
  Gedurende de cursus krijg je de gelegenheid om met verschillende materialen te werken. Er wordt aandacht besteed aan zowel het schetsen en tekenen evenals het ontdekken van nieuwe materialen en technieken. Je wordt begeleid bij het werken met het door jouw gekozen materiaal, d.w.z. aquarelleren, schilderen met acryl- of olieverf, pastelkrijt, tekenen etc. De cursus is toegankelijk voor zowel beginners als voor gevorderden.
 • Schilderen met Acrylverf (Korte cursus)
  Aan de hand van enkele onderwerpen wordt er gewerkt met acrylverf. Tijdens deze korte cursus ontdek je de mogelijkheden die acrylverf te bieden heeft. Ook wordt aandacht besteed aan schetsen en tekenen. Deze cursus is toegankelijk voor zowel beginners als gevorderden.
 • Portrettekenen / Schilderen
  Deze cursus is toegankelijk voor zowel beginners als gevorderden. Tijdens de cursus leer je de opbouw van het tekenen van een portret om dit vervolgens op te zetten en te schilderen in acrylverf op een doek of paneel van jouw keuze in overleg met de docent.
 • Kaarten maken
  Bij deze inloopactiviteit kun je in een gezellige sfeer mooie, vrolijke en thema kaarten maken en ideeën opdoen. Ans zal je voorbeelden laten zien die je ook kunt maken; om zelf te houden of weg te geven. Je kunt elke dinsdagochtend of woensdagmiddag terecht.

Digitale cursussen

  Talen

  • Engels beginners Plus
   Deze cursus is bedoeld voor mensen die enigszins kennis van de Engelse taal hebben. Gewerkt wordt met een cursusboek. Aanschaf voor eigen rekening. In het cursusboek staan teksten die betrekking hebben op actuele situaties zoals werk, reizen, hobby's, eten en drinken etc. aan de hand van oefeningen wordt ingegaan op de tekst. zowel de tekst als oefeningen zijn te beluisteren op de bijgeleverde cd. Naast het boek wordt aandacht besteed aan extra oefeningetjes. Verder eenvoudige conversatie.
  • Engels beginners vervolg
   In deze cursus wordt verder gegaan met het boek 'Ready Steady'. Teksten en sommige oefeningen staan op de cd. Naast het boek worden invuloefeningen gebruikt die betrekking hebben op de behandelde grammatica. Ook is er sprake van eenvoudige conversatie zoals antwoorden in het Engels op vragen uit het boek. Verder kan een eenvoudige conversatie plaatsvinden over diverse onderwerpen.
  • Engels Spreekvaardigheid
   Tijdens deze cursus ga je je Engelse spreekvaardigheid oefenen aan de hand van door de docent of mede-cursisten aangedragen teksten. We oefenen het stellen van vragen over de inhoud van een kranten- of tijdschriften artikel en het samenvatten van een kort artikel in het Engels. Ook het formuleren van een mening, het aangeven of je ergens wel of niet mee eens bent en het aangeven wat je zelf zou doen in een bepaalde situatie komen aan de orde. Je kunt meedoen als je al ongeveer 3 jaar Engels hebt gehad. Indien nodig wordt ook de grammatica opgefrist. Mocht je twijfelen of het niveau van de cursus bij je past, dan kun je een diagnostische toets doen bij de docente.
  • Spaans voor Beginners
   Deze cursus is bedoeld voor diegenen die al een klein beetje kennis hebben van het Spaans. In deze cursus leren we de basis van begrijpend lezen, schrijven, de grammatica, praten en luisteren in de Spaanse taal, zodat je je in de vakantie bijv. in een winkel, restaurant of andere situatie verstaanbaar kunt maken, vragen kunt stellen, begrijpen wat je leest en wat er gezegd wordt. Op een gezellige manier leer je de taal met behulp van teksten, muziek en liedjes en maak je kennis met de Spaanse cultuur, eetgewoontes en gebruiken van het land.
  • Spaans voor Gevorderden
   Deze cursus is bestemd voor diegenen die een basiscursus Spaans hebben gevolgd en al enige kennis van het Spaans hebben. Voor deze cursus gebruiken we het lesboek en het werkboek: ‘Caminos dos van Intertaal’. Het accent van deze cursus ligt op conversatie, het praten over en vragen stellen over thema’s en teksten van het boek en grammatica. Aan de hand van muziek, liedjes en teksten maak je kennis met de Spaanse cultuur, eetgewoontes en gebruiken van het land.
  • Duits
   Gaat u graag naar Duitsland op vakantie of gewoon voor gezellig winkelen? Heeft u moeite met de taal? Wilt u ook niet voor gek staan? Dan is deze basiscursus Duits helemaal voor u. In 20 uur leert u veel basisvaardigheden van de Duitse taal zoals: • hoe u de klanken moet uit spreken ( tongval) • de zinsopbouw • elkaar begroeten • gewone conversatie met de verkoper – receptioniste – ober • en nog veel meer ……. Gemotiveerd? Wacht niet langer en schrijf u direct in!

  Ontspannings activiteiten

  • Mondharmonicaclub "De Oude Klanken"
   De mondharmonicaclub bestaat sinds 1986. Men hoeft geen kennis van noten te hebben om deel te nemen aan deze gezellige groep. Ons uitgebreide repertoire bestaat niet alleen uit oude liedjes en toppers van toen, maar ook uit muziek van deze tijd zoals bekende Duitse, Engelse en Indische songs. Onze muziek, vaak tweestemmig uitgevoerd, wordt behalve door een grote groep mondharmonicaspelers ondersteund door een combo. Wij verzorgen optredens in verzorgings- en verpleeghuizen, Ouderenbonden, voor de Zonnebloem en bij speciale gelegenheden.
  • Klaverjassen
   Een gezellige middag met klaverjassen. In de winter wordt er ook een competitie gehouden. Er zijn altijd kleine prijzen te winnen. Kom gezellig meedoen!
  • Bridgen
   Voor eenieder die een cursus bridgen heeft gevolgd en speelervaring heeft, is dit een geschikte avond om mee te bridgen.
  • Biljarten
   Er wordt onder leiding van een spelleider gebiljart. Iedereen die kan biljarten, kan zich inschrijven en is verzekerd van een gezellige middag. Er wordt gespeeld in onderling competitieverband.
  • Stijldansen voor paren
   In deze cursus kun je leren stijldansen of in het verleden geleerde dansen ophalen en uitbreiden. Vaak heeft een van de partners ooit dansen geleerd en de ander niet; voor wie nog niet eerder dansles heeft gehad beginnen we met de basispassen. Elk paar danst op zijn eigen niveau en wordt hierin door ons begeleid. Tijdens de les is er een korte pauze, en ook na de les is er nog even tijd voor een drankje en een praatje. De nadruk ligt op een gezellige dansavond waarbij dansen niet alleen plezier voor twee is maar voor de hele club. Een prima manier om de winter door te komen en het geeft nog een gezonde lichaamsbeweging ook!
  • Mahjong voor beginners
   Mahjong is een uit China afkomstig spel dat is te karakteriseren als denksport en gezelschapsspel in één. Mahjong speel je met 4 personen. Ieder voor zich proberen de spelers zo snel mogelijk een winnende combinatie ‘mahjong’ te maken met zoveel mogelijk punten. In de cursus leer je de 34 verschillende stenen kennen en de vele combinaties om het spel te kunnen winnen. We leren je in 6 lessen Mahjong spelen en punten tellen volgens de Nederlandse spelregels (NTS). Na de cursus kun je met een gerust hart plaats nemen aan de Mahjongtafel. We moeten u er op wijzen dat u van de eerste vijf lessen er niet één kunt missen: er zit een opbouw in de lessen. Als u een lesavond mist, dan wordt de noodzakelijke kennis gemist om aan de volgende les te kunnen meedoen. De lessen zitten vol en er is geen tijd om een les even over te doen. Na aanvang van de cursus kunnen dus ook geen cursisten meer worden toegelaten.
  • Mahjong vervolgcursus
   Mahjong is een uit China afkomstig spel dat is te karakteriseren als denksport en gezelschapsspel in één. Mahjong speel je met 4 personen. Ieder voor zich proberen de spelers zo snel mogelijk een winnende combinatie ‘mahjong’ te maken met zoveel mogelijk punten. Helaas kunt u alleen aan deze cursus deelnemen indien u cursist bent geweest bij de beginnerscursus of ervaren genoeg bent om mee te doen (circa 20 keer een spel gespeeld).
  • Inloop- en ontspanningsmiddag
   Donderdagmiddag is een ontmoetings-/ gezelligheidsmiddag voor elk wat wils. Tijdens deze middag kun je kaarten, biljarten, darten, schaken, dammen etc. of je komt gewoon een praatje maken.

  Spirituele cursussen

  • Yoga
   Yoga verbetert je gezondheid, lichaam en geest: voor iedereen, dus ook bij blessures en voor bijzondere doelgroepen! Yoga is gericht op het bewerkstelligen van een vloeiende vrije ademhaling en het allerbelangrijkste: het denken tot rust brengen en het lichaam vrij maken van spanningen. Obstakels weg te ruimen in je lichaam door de energie beter te laten stromen. De Yoga-houdingen (asana’s) geven beheersing over het lichaam als zij in rust en geconcentreerde aandacht worden uitgevoerd. Dit brengt je een stuk dichter bij jezelf. We leren ons denken te beteugelen, zodat het niet meer alle kanten opvliegt. Het lichaam wordt soepel en je leert jezelf te voelen en te ervaren, waardoor je jouw grenzen leert binnen jouw lichaam. Te zijn in het nu en accepteren zoals het nu is. Niet zoals het zou moeten zijn. Yoga is een ontwikkeling voor ieder die wil groeien als mens. Beter wil functioneren, innerlijke rust wil creëren en sterker in het leven wil staan. Juist door het voelen is met blessures of lichamelijke klachten, yoga een goede en verantwoorde manier van bewegen. Kies juist dan voor kwaliteit! Je bent van harte welkom! Mijn naam is Marja Raats ”hoe mooi is het mijn levenservaring, kennis en yoga ervaring te delen”. Ik heb de professionele yoga docent beroepsopleiding gevolgd en ben gediplomeerd. Ik ben lid van de V.Y.N (de vereniging yoga Nederland).
  • Yoga (Hatha)
   Hatha Yoga Een rustige hatha yogales met aandacht voor verdieping, verzachting en gerichtheid naar binnen. Dit wordt bereikt door staande, zittende of liggende houdingen wat langer aan te houden en bewuster in te voelen. Hierdoor ontstaat een inwendige massage, met als gevolg een betere doorbloeding van de vitale organen, meer ruimte voor de ademhaling en grotere flexibiliteit. Daarbij worden oefeningen aangereikt die je in staat stellen om bepaalde lichaamsdelen vanuit een zekere houding met de handen te masseren. Ook ontdek je gaandeweg de meerwaarde van hulpmiddelen, zoals blokken, stokken of banden. Op deze wijze krijgt het lichaam een extra impuls, waardoor je lekker in je vel komt te zitten. De lessen zijn geschikt voor alle leeftijden, in het bijzonder voor hen, die in een kalm tempo zinvol in beweging willen zijn.
  • Klankbadsessie
   Laat je tijdens een klankbadsessie meevoeren door de ontspannende werking van klankschalen en klankstaven in combinatie met stem, tampuralier en tal van andere klanken. Een klankbad onderga je, heerlijk liggend op een matje of slaapzak, toegedekt met een plaid die je zelf meeneemt. Na een korte inleiding ervaar hoe de trilling van klanken je kunnen raken tot in je cellen. Je ervaart een diepe rust maar ook kan het losmakend en heilzaam werken. Ieder mens vibreert op zijn eigen unieke niveau, wat constant in beweging is. Zo kan elke klank maar ook klankbadsessie weer anders ervaren worden.
  • Proeven aan Familieopstellingen
   We hebben toegang tot ontzettend veel informatie, maar helaas kunnen we op sommige vragen geen antwoord vinden. We vinden het niet op internet, niet op social media, niet bij onze vrienden, maar waar dan wel? Vragen zijn er genoeg, zoals: waarom loopt het niet op mijn werk, waarom is het thuis niet zoals we het zouden willen, waarom voel ik me soms zo raar in gezelschap. We doen ons best, maar antwoorden vinden we niet. Ook al zien we het niet, het antwoord ligt vaak in onszelf. Ja, dat is leuk, zou je zeggen, maar ik zie het antwoord niet, hoe kom ik er aan, al is het dan van mijzelf. Dit is nu net wat (Familie)opstellingen voor je kan doen: antwoorden vinden die in jezelf verscholen liggen en je inzicht geven in vragen over je leven. In deze workshop van 2 avonden word je verteld wat (Familie)opstellingen voor jou kunnen doen, wordt de achtergrond van Familieopstellingen verteld, welke opstellingsvormen er zijn en natuurlijk willen we het je ook door middel van oefeningen laten ervaren.

  Informatieve cursussen

  • Opfriscursus Verkeer en Veiligheid en Rijtest
   De cursus is bestemd voor bestuurders die (al) geruime tijd hun rijbewijs hebben. In de loop der jaren is veel gebeurd en vernieuwd in de Wegenverkeerswet waarvan de meeste bestuurders nauwelijks afweten. In de cursus worden de laatste ontwikkelingen van de verkeersregels uitgelegd. In de cursus wordt ingegaan op: Theoretische kennis van de Wegenverkeerswet (WVW1994); Voorrang; Uitleg van de verkeersborden en hun betekenis; Diverse situaties aan de hand van hedendaagse situaties. De opfriscursus wordt geleid door een instructeur van Alblas verkeersschool. Rijtest: Tijdens of aansluitend aan de Opfriscursus bestaat de mogelijkheid voor een vrijblijvende rijtest met een instructeur, waarin gekeken wordt of iemand aan de norm van het CBR voldoet in geval van een verplichte rijtest. Dit kan zijn voor het verlengen van het rijbewijs na het 75e jaar, of bij een lichamelijke beperking of medicijngebruik. Of u doet het gewoon als herhalingstest. De rijtest duurt 20 minuten. U ontvangt een uitslagformulier van de rijtest.
  • Compassie voor jezelf en voor anderen
   Maak de wereld milder;'laten we bij onszelf beginnen’ Compassie of mededogen is het vermogen om ons betrokken te voelen bij pijn en lijden van onszelf en van anderen. Compassie gaat om de moed en de bereidheid om iets te doen aan het lijden. Door oefening is het mogelijk om stappen te maken naar een gezonder en gelukkiger leven. In deze twee interactieve lezingen staan we stil bij de betekenis van compassie, we kijken naar de drie basissystemen van emotieregulatie en we verkennen de mogelijkheden tot een compassievoller leven.

  Dagtochten

   Diverse workshops

   • Boetseren van een uiltje met zelf hardende klei
    Om mee te doen heeft u geen ervaring nodig, deze workshop is geschikt voor beginners en gevorderden. Op deze avond gaan we een uiltje maken op een stenen sokkel laag voor laag bouwen we uw creatie op en na de 2e avond heeft u een mooi eigen kunstwerkje wat u binnen en buiten kunt neerzetten. De klei is zelf hardend en gemaakt van powertex

   ZZ

   • Dagdromen (test, niet op inschrijven)
    Uit Cursus Doel (en om te testen nog wat meer tekst)